RDEČE OBARVANO

V reko Badaševico stekla večja količina rdeče snovi, onesnažila je strugo (FOTO)

Domnevno naj bi mošt onesnažil reko Badaševico. V Vinakopru primer še proučujejo.
Fotografija: Vino teče v korpsko reko Badaševico. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Vino teče v korpsko reko Badaševico. FOTO: Boris Šuligoj

V staro strugo koprske rečice Badaševice je v torek in sredo stekla večja količina rdeče snovi, najverjetneje vina, in onesnažila strugo, poročajo mediji. Naravovarstveniki so za dogodek obdolžili koprsko podjetje Vinakoper, kjer si izliva rdeče snovi, ki po vseh lastnostih spominja na vino, ne znajo razložiti. Zadevo preiskuje tudi policija.

Na onesnaženje so opozorili naravovarstveniki bližnjega naravnega rezervata Škocjanski zatok ter o dogodku obvestili pristojne organe. Glede na to, da je snov po odtočnih jaških iztekala v reko le nekaj deset metrov od podjetja Vinakoper, menijo, da je za izliv krivo podjetje. Podobni primeri naj bi se dogajali že v preteklih letih v času trgatve.

Kako je v Badaševico priteklo mlado vino? FOTO: Boris Šuligoj
Kako je v Badaševico priteklo mlado vino? FOTO: Boris Šuligoj

Vzeli so vzorce

Po pisanju Dela so na kraj izpusta prihiteli gasilci, delavci Drave Ptuj, ki na koprskem območju ureja vodotoke, in predstavniki komunalnega podjetja Marjetica, ki so vzeli vzorce. O dogodku sta bila obveščena tudi okoljska inšpekcija in Policijska uprava Koper. Tam so danes za STA povedali, da vzrok izpusta še ni znan in da je preiskava v teku. Najprej je treba ugotoviti, za katero snov gre in ali je nevarna, nato se bo ugotavljalo, ali je prišlo do kršitve zakona, so povedali.

Vodstvo Vinakoper trdi, da to ni njihov izpust.  FOTO: Boris Šuligoj
Vodstvo Vinakoper trdi, da to ni njihov izpust.  FOTO: Boris Šuligoj

Direktor Vinakoper Borut Fakin je za medije zanikal, da bi pri njih ravno zdaj prali vinske sode, kar bi bil lahko razlog onesnaženja. Nenavadno se mu zdi, da je snov prišla v reko iz izpusta, ki ni njihov. Podobne primere so sicer v preteklosti že imeli v času trgatve, vendar so odtočne kanale v zadnjem času sanirali in vanje vložili 50.000 evrov, zato se to ne bi smelo zgoditi, je povedal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije