STANJE V KOALICIJA

Hude obtožbe na račun ministrice Ajanović Hovnik, Golob sporoča, da ji še zaupa

Inštitut v lasti ministričine dolgoletne sodelavke v nenavadnih okoliščinah dobil 300.000 evrov.
Fotografija: Sanja Ajanovič Hovnik. FOTO: Blač Samec, Delo
Odpri galerijo
Sanja Ajanovič Hovnik. FOTO: Blač Samec, Delo

Koalicijski partnerji so z odzivi na očitke ministrici Sanji Ajanović Hovnik o visokih stroški službene poti v New York in morebitnem netransparentnem razdeljevanju javnega denarja zadržani. V Gibanju Svoboda zatrjujejo, da ministrica uživa njihovo polno zaupanje. V Levici pričakujejo, da svoje delo najprej opravijo pristojni organi.

Ministrica za javno upravo Ajanović Hovnik se je v središču očitkov sprva znašla zaradi visokih stroškov službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. V zadnjih dneh pa se je ministrica znašla tudi sredi dvomov o transparentnem razdeljevanju javnih sredstev. Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov. Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru, ki ga vodi Katja Primorac, nekdanja poslovna partnerica ministrice Ajanović Hovnik.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v primeru ministričine službene poti v New York že uvedli predhodni preizkus, preverjajo informacije in razpoložljivo dokumentacijo, so pojasnili. Uvedbo predhodnega preizkusa pa napovedujejo tudi v primeru omenjenega razpisnega postopka.

Za zdaj omenjeni očitki niso zamajali koalicijske podpore ministrici

Poslanka Svobode Tereza Novak, je danes zatrdila, da Ajanović Hovnik uživa polno zaupanje poslanske skupine, njena pojasnila glede vloge pri omenjenem razpisu pa, da so tehtna in argumentirana. »Ministrica ni bila vključena v proces, v komisijo, v dodeljevanje tudi ni bil vključen nihče iz njenega kabineta,« je Novak ponovila četrtkova pojasnila ministrstva za javno upravo. Kakršnekoli morebitne nepravilnosti, za katere je sicer sama prepričana, da jih ni bilo, pa lahko po njenih besedah raziščejo pristojni organi.

Ob tem je še dodala, da »vendarle živimo v Sloveniji in vsi vemo, da če se sreča deset ljudi, se verjetno dva od teh že poznata«. Glede poti delegacije ministrstva v New York pa je poslanka Novak poudarila, da je Slovenija del širšega sveta. »Želimo imeti uradnike in politike, ki razumejo ta svet. Tudi naše odločitve znotraj Slovenije niso popolnoma neodvisne od tega, kar se zunaj dogaja. Prav je, da se tudi uradniki izobražujejo, imajo stike z zunanjim svetom,« je dejala.

Se bomo še pogovarjali

»Pričakujemo, da bodo v najkrajšem času vsi pristojni organi opravili svoje delo. Glede na izsledke teh ugotovitev, se bomo nato pogovarjali,« pa je danes komentiral vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Hkrati v Levici pričakujejo, da bo premier na podlagi teh ugotovitev tudi sprejel ustrezno odločitev.

V SD medtem danes na novinarska vprašanja o očitkih ministrici za javno upravo ne odgovarjajo. Predsednica stranke Tanja Fajon je sicer v četrtek ob odhodu z vlade dejala, da mora vsak minister zase pojasniti potne stroške, kar da je ministrica storila. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in vrst SD pa je med drugim ocenila, da gre za napihovanja, saj da »smo sredi pogajanj s sindikati in seveda vsaka taka afera pride prav«.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki se v zadnjih dneh otepa očitkov o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije, uživa zaupanje predsednika vlade, so sporočili iz njegovega kabineta. Premier Robert Golob hkrati verjame, da bo ministrica očitke argumentirano ovrgla.

NSi pričakuje dodatna pojasnila o poti delegacije ministrstva za javno upravo 

V NSi na nujni seji komisije za nadzor javnih financ pričakujejo pojasnila o stroških službene poti delegacije ministrstva za javno upravo v New York, med drugim poročilo o dejavnosti posameznih članov delegacije in natančno specifikacijo stroškov. Prav tako zahtevajo dodatna pojasnila o stroških najema zasebnih letal kabineta predsednika vlade. Po mnenju NSi je pri poti delegacije ministrstva za javno upravo več »spornih vidikov«, zato na seji komisije za nadzor javnih financ pričakujejo več pojasnil ministrice Sanje Ajanović Hovnik, med drugim to, zakaj se je ob ministrici julijskega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku udeležila še štiričlanska delegacija ministrstva, kljub temu, da je bilo možno konferenco spremljati tudi na daljavo. V roku treh delovnih dni tako zahtevajo poročilo ministrice o dejavnostih posameznih članov delegacije po posameznih dnevih, razloge za udeležbo in natančno specifikacijo stroškov.

Možna interpelacija? 

O možnosti interpelacije ministrice, ki se je ob vprašanjih visokih stroškov službene poti delegacije ministrstva v New York znašla tudi v središču očitkov zaradi vloge pri razpisu za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, na katerem je med največjimi prejemniki sredstev tudi inštitut, ki ga vodi ministričina nekdanja poslovna partnerica, bodo v NSi razmislili po seji komisije. Sami zadostnega števila za vložitev interpelacije sicer nimajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije