NEURJE S TOČO

Huda ura po Sloveniji: pločevinasta streha odletela na drugo hišo, otroke so morali preseliti

Huda ura na Gorenjskem, veter pokazal svojo moč. Razdejanje v Zgornjih Dupljah, toča uničila ves pridelek.
Fotografija: Veter je ruval drevesa.
Odpri galerijo
Veter je ruval drevesa.

»Še sreča, da nihče ni bil ranjen. Močan veter je odtrgal pločevinasto streho na konjskem hlevu kmeta iz Zgornjih Dupelj in jo z vso silo, po 50-metrskem jadranju, odložil na hiši Pr' Cudermanu. Pločevina je zagrnila zadnji del nove hiše in povzročila škodo, še prej pa na sosednji hiši,« pove vodja intervencije PGD Duplje Gašper Fajdiga.

Močan veter je odtrgal pločevinasto streho na konjskem hlevu in jo odložil na hiši Pr' Cudermanu.
Močan veter je odtrgal pločevinasto streho na konjskem hlevu in jo odložil na hiši Pr' Cudermanu.

Poškodovanih več objektov

Huda ura je včeraj zajela predvsem Gorenjsko. Že dopoldne so krajevne padavine zajele hriboviti svet zahodne Slovenije in se nato skupaj s posameznimi nevihtami čez osrednje kraje razširile proti vzhodu. O toči so poročali iz več krajev, tudi Kranjske Gore, Kranja ter Zgornjega in Spodnjega Duplja v občini Naklo, kjer je stolkla poljščine in povzročila materialno škodo na številnih objektih. Kot nadaljuje Fajdiga, so se domači gasilci, potem ko je odneslo streho, nemudoma odzvali, v kratkem so jim z dvema voziloma z lestvijo in še z enim vozilom na pomoč priskočili še kolegi iz GRS Kranj. Z rezanjem so sprostili streho in poskrbeli za pokritje slemena s folijo, da so omilili škodo.

Toče je bilo toliko, da bi jo lahko plužili. FOTOGRAFIJE: MIRKO KUNŠIČ
Toče je bilo toliko, da bi jo lahko plužili. FOTOGRAFIJE: MIRKO KUNŠIČ

Veter je bil tako močan, da je ruval drevesa, toča pa je klestila in uničevala vrtnine in poljščine ter vse, kar ni bilo zaščiteno v rastlinjakih. Pas neurja s točo in vetrom je čez kakšno uro zajel tudi območje od Radovljice do Bleda, kjer je škoda prav tako velika, a bo približna ocena znana šele v prihodnjih dneh. Kot rečeno, k sreči ni bil poškodovan nihče, prebivalstvo pa seveda obžaluje uničen pridelek. Marsikje so morali prečrpavati vodo iz kleti, toče pa je bilo ponekod na cesti toliko, da bi jo bilo skorajda treba plužiti.

Otroci v stiski

O močnem vetru so poročali tudi iz Metlike. Uprava za zaščito in reševanje je zapisala: »Ob 16.40 je v kampu v naselju Podzemelj, občina Metlika, močan veter in deževje razkrilo šotor, v katerem so kampirali otroci pod varstvom mentorjev. Gasilci PGD Podzemelj, Gradac, Dobravice in Krasinec so opremo in otroke preselili v gasilni dom Podzemelj.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije