Predstavitvena informacija

Estetsko dovršen telefon, ki prinaša veliko novost

Pametni telefoni so nam ponudili ogromno svobode pri izražanju s fotografijami in videi. Umetna inteligenca in njena globoka integracija v delovanje telefona pa je še dodatno pripomogla pri brisanju meje med amatersko in profesionalno fotografijo. Nov telefon Huawei P50 Pro pa njen potencial dviga še na višjo raven z novo funkcijo AI Cinemagraph, ki zagotavlja fotografsko izkušnjo brez primere.
Fotografija: FOTO: Huawei
Odpri galerijo
FOTO: Huawei

V življenju vsakega od nas so čudoviti in pomembni trenutki, ki jih ne želimo zamuditi. Vendar jih je včasih težko zajeti v vsej njihovi polnosti z vsemi občutki in jih ohraniti večne. Fotografije lahko izgubijo vitalnost in energijo, dolg videoposnetek pa onemogoča preprosto deljenje občutkov in čustev s prijatelji. Poleg tega večinoma snemamo z roko, in če se nam trese, je to lahko še dodatna velika težava. Huawei P50 Pro zato združuje strojne zmogljivosti dvojne matrične kamere z zmogljivostmi umetne inteligence.

Čustva, ki se ohranijo večno

Niso ne fotografije ne običajni videoposnetki, temveč nekaj vmes. Lahko bi jim dejali žive slike (angleško Cinemagraph), saj kombinirajo statično fotografijo s ponavljajočimi se gibi v kratek videoposnetek. Umetniški učinek, ki s prepletanjem statičnega in dinamičnega naredi en sam kratek trenutek večen. Fantastične in očarljive lastnosti gibljive slike zagotavljajo toplo čutno izkušnjo, zato je že pritegnila pozornost številnih modnih blagovnih znamk, kot so Tiffany & Co, Armani in druge, ki jih spreminjajo v priljubljen način oglaševanja.

Za doseganje umetniškega učinka je pri običajnih pametnih telefonih priporočljivo stojalo, da lahko posnamete kakovosten »bumerang« in serijo fotografij, ki jih nato obdelate z zahtevnimi grafičnimi programi, kot sta Photoshop in After Effects. Poleg časa opisani postopek zahteva veščine in znanja, ki jih večina nima. Ravno tako so mobilne aplikacije, ki zagotovijo podoben učinek, toda postopek je še vedno precej zapleten, dodatno težavo pa povzroča plačljivost nekaterih. Tu priskoči na pomoč Huawei P50 Pro s funkcijo AI Cinemagraph in algoritmi umetne inteligence, ki premagajo izzive pri stabilizaciji slike, analizi gibanja v prizoru in zlitju posameznih sličic v končno umetniško gibljivo sliko. Vrhunski učinek, ki drugače zahteva čas in znanje, je dosegljiv s preprostim klikom na zaslon pametnega telefona, ki tudi tako premika meje možnosti v mobilni fotografiji.

FOTO: Huawei
FOTO: Huawei

Ujemite čustva s stabilizacijo slike

Funkcija AI Cinemagraph temelji na videonačinu »bumerang«. Videoposnetki izjemne kakovosti običajno zahtevajo uporabo profesionalne kamere na stojalu, ki zmanjšuje tresljaje in zagotavlja stabilizacijo ter jasnost posnetka. Za večino je takšna oprema nedosegljiva, saj je draga, uporaba pa zahteva veliko znanja. Primernejši so pametni telefoni, ki so v zadnjem času pridobili funkcije optične (OIS), elektronske (EIS) ali z umetno inteligenco podprte stabilizacije (AIS). Elektronska stabilizacija (EIS) večinoma analizira slike, ki jih zagotavlja tipalo kamere, in uporablja podatke, ki so na voljo, za odpravo zamegljenih delov. Preprosto povedano se najprej zajame video ali fotografija in šele nato se odpravijo napake. Funkcija uporablja žiroskop in nadzoruje povratni premik leč za izravnavo gibanja za razpon stabilizacije med 1° in 2°. Stabilizacija AIS medtem uporablja računalniško moč procesorja in algoritmov umetne inteligence pri oceni gibanja leč za gladko in natančnejše gibanje.

Pametni telefon Huawei P50 Pro združuje prednosti naštetih metod stabilizacije slike, medtem ko v celoti izkorišča algoritme umetne inteligence, natančnost žiroskopa in strojne opreme kamer. Zaradi procesorja z visoko računalniško močjo, umerjanja na ravni sličic in podpore umetne inteligence močno izboljša stabilizacijo slike in ponuja vrhunsko izkušnjo.

Profesionalni produkcijski učinki po zaslugi umetne inteligence

Ker je za dostojno kakovosti gibljive slike potrebno natančno ugotavljanje, kateri del prizora je statičen in kateri dinamičen, proces zahteva visoko računalniško moč procesorja in zmogljivosti algoritmov umetne inteligence.

Z nenehnim vlaganjem v raziskave in razvoj tehnologij umetne inteligence jih je uspelo Huaweiu dodatno izboljšati, preden so bile vgrajene v telefon P50 Pro. Napredna segmentacija gibanja, podobno uporabljajo filmski studii za posebne učinke oziroma jo pogosto najdete v tehnologiji samodejne vožnje, mu omogoča visoko natančno prepoznavanje prizora, medtem ko algoritmi umetne inteligence dosežejo natančnejšo semantično segmentacijo. S kombinacijo obojega je doseženo natančno prepoznavanje in zagotovljena vrhunska izkušnja.

Funkcija AI Cinemagraph na primer ustvari posnetek ptice, da podrobneje prikaže njeno gibanje in pot. Prav tako je sposobna zajeti plapolanje las v vetru, kar doda svojevrstni umetniški učinek. Slike večerje s prijatelji bodo bolj žive, če bo zajeta nežna vodna para, ki se dviga s tople jedi. Ne glede na to, ali gre za velike stvari, kot je posnetek pred čudovito naravno panoramo, ali za majhne življenjske trenutke, kot je pomežik ali nasmeh, bodo tehnologije umetne inteligence Huaweia ujele vse. Od makro do mikro sveta, pametni telefon Huawei P50 Pro pokrije različne scenarije in s tem poveča umetniški pridih fotografije.

FOTO: Huawei
FOTO: Huawei

Bistvo tehnologije je poenostavljena uporabniška izkušnja

Narava znanosti in tehnologi je iskanje poenostavitev, ki omogočajo preprosto uporabo naprav in doseganje želenih rezultatov. Pametni telefon Huawei P50 Pro ima za uporabo preprost uporabniški vmesnik, saj je dovolj vključiti gibljive slike in nato telefon vse potrebno naredi sam. Funkcija sicer ponuja tri učinke – originalna gibljiva slika, bumerang in AI Cinemagraph. Bumerang je stabiliziran video posnetek z učinkom postopnega prehoda, medtem ko AI Cinemagraph predstavlja novo izkušnjo, ki jo je mogoče preprosto deliti na družbenih omrežjih.

Prerojena videografija z močjo tehnologij

Ljudje smo vedno vir videografije, saj ta vsebuje misli, pomen življenja in kulturo, tehnologija pa je sredstvo za dosego tega. Ustvarjanje s pomočjo umetne inteligence ponuja nove umetniške izraze in eksperimentiranje v prostoru med statičnimi in dinamičnimi slikami, ki je ponovno rojstvo videografije.

S tehničnega vidika Huawei vidi umetno inteligenco kot pomemben preboj pri rekonstrukciji slikovnih zmogljivosti, da bi ustrezale neizogibnemu trendu popularizacije profesionalne opreme in izpolnile vedno večja pričakovanja na področju fotografskih zmogljivosti in estetike. S kulturnega in umetniškega vidika jo Huawei uporablja kot medij, ki omogoča opazovanje onkraj sposobnosti človeških oči in navdihuje uporabnike, da širijo krila ustvarjalnosti in domišljije.

Odlična uporabniška izkušnja

Pametni telefoni Huawei P50 Pro pa ne blestijo le na fotografskem področju, ampak jih odlikuje tudi odlična uporabniška izkušnja. Opremljeni z mobilnimi storitvami HMS ponujajo pametnejšo, bogatejšo, priročnejšo in varno uporabniško izkušnjo. Uporabniku so na voljo trgovina z aplikacijami AppGallery, zmogljiv vsestranski iskalnik Petal Search, zemljevidi Petal Maps, ki jih je mogoče uporabljati s kretnjami, in sklop pisarniških orodij.

V trgovini AppGallery so uporabnikom dosegljive vse globalne in lokalne aplikacije, ki jih potrebujejo, od družbenih omrežij, kot so TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, pogovornih, kot so WhatsApp, Telegram, Zoom, in transportnih, kot je Bolt, do finančnih, kot sta Revolut in Curve, zabavnih, kot so Spotify, Netflix, Deezer, Tidal, in priljubljenih iger, kot sta Lords Mobile in Gardenscapes.

Pri oblikovanju uporabniške izkušnje so pri Huaweiu dali prav poseben poudarek dostopu do bančnih in finančnih aplikacij. Tako se je le v preteklem letu pridružilo več kot 300 ključnih mednarodnih in lokalnih bank, med drugim v Sloveniji NLB, NKBM, Sparkasse, Sberbank, Intesa Sanpaolo in mBills. Huaweievi uporabniki zdaj lahko s telefonom tudi plačujejo, in sicer z NFC-rešitvijo za brezkontaktno plačevanje.

V navezi s tem je uporabnikom na voljo tudi priročno središče AppsOnHMS, ki na enem mestu ponuja postopke namestitve za vsako aplikacijo, ki jo želijo imeti na telefonu.


Naročnik oglasne vsebine je Huawei

Izbrano za vas

Izbrano za vas