NAPAKA

Hrvaški spot: Debeli rtič so prestavili v svoje morje

Podjetje Podravka je razburilo s promocijskim spotom. 
Fotografija: Pogled na Debeli rtič pri Ankaranu se je pomotoma znašel na Hrvaškem. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Pogled na Debeli rtič pri Ankaranu se je pomotoma znašel na Hrvaškem. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Slovenci in Hrvati imamo že nekaj let težave s sosedskimi odnosi, sploh ko gre za državno mejo. Arbitražna odločitev bi morala že zdavnaj veljati, a je hrvaški politični vrh ne spoštuje.

Malomarnost ali morda kaj drugega, pa si je privoščilo podjetje Podravka. To je ob 70-letnici te živilske družbe pripravilo 47-sekundni promocijski spot, ki vključuje tudi del naše države, ki pa jo v spotu označujejo kot del Hrvaške.

Kot piše Delo, je Podravka, eno največjih prehrambenih podjetij v regiji, objavila video, v katerem govori o svoji državi oziroma »o tem, da ve, kam gre, saj ve, od kod prihaja«.
 

Debeli rtič prikazan kot del Hrvaške

V 25. sekundi je objavljen tudi posnetek polotoka Debeli rtič pri Ankaranu. V ozadju je slišati moški glas, ki razlaga, da »ta država lahko obrodi fantastične stvari«. Iz konteksta pripovedi je razbrati, da so ankaranski rt pripisali hrvaški državi. Posnetek, dolg je 47 sekund, je mogoče najti na spletni strani Podravke. 

Ankaranski župan Gregor Strmičnik je za Delo dejal, da je verjetno napaka in da upa, da ne gre za nov zaplet z implementacijo arbitražne razsodbe.
 

Opravičilo Slovencem

V Podravki je direktorica korporativnega komuniciranja Marinka Akrap zatrdila, da je za ta kader izvedela šele od novinarke Dela in obljubila preveritev pri agenciji, ki je naredila spot. Sporočila je, da je agencija BRUKETA&ŽINIĆ&GREY sporni posnetek našla v mednarodni zbirki posnetkov, a niso vedeli, da prikazuje polotok pri Ankaranu. V zvezi s kadrom pojasnjujejo, da ni bilo jasno, za katero lokacijo gre, saj je bil posnetek označen samo s pripisom »velik vinograd ob obali«.

Iz Podravke so tudi sporočili, da se državljanom Slovenije, če so bili zaradi uporabe tega kadra prizadeti, opravičujejo. Video so tudi odstranili s svoje spletne strani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije