SHOD

Golobu v sredo pred vlado pripravljajo »zadnje opozorilo pred konfliktom«

Šole, vrtci in vse druge ustanove na področju kulture, znanosti in visokega šolstva bodo normalno delovali.
Fotografija: Na sredinem protestnem shodu pred vlado v Svizu pričakujejo okrog 1500 ljudi. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Na sredinem protestnem shodu pred vlado v Svizu pričakujejo okrog 1500 ljudi. FOTO: Leon Vidic/delo

Sviz v sredo pripravlja protestni shod pred poslopjem vlade, na katerem bodo izrazili nestrinjanje z vladnim predlogom v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Na protestnem shodu naj bi se tako zbralo zbralo okrog 1500 ljudi.

Zadnje opozorilo pred konfliktom

Šole, vrtci in vse druge ustanove na področju kulture, znanosti in visokega šolstva pa bodo normalno delovali. Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja je shod treba razumeti »kot zadnje opozorilo pred konfliktom«.

Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja je shod treba razumeti »kot zadnje opozorilo pred konfliktom«. FOTO: Leon Vidic/delo
Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja je shod treba razumeti »kot zadnje opozorilo pred konfliktom«. FOTO: Leon Vidic/delo

 

Predsednica glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Marjana Kolar je pojasnila, da se bodo shoda udeležili predstavniki zavodov, kjer ima Sviz svoje člane, jedro shoda pa bodo sindikalne zaupnice in zaupniki Sviza.

Kot je pojasnila, želijo z »zavestno omejitvijo udeležbe zagotoviti vrtcem, šolam, dijaškim domovom, fakultetam, raziskovalnim inštitutom, muzejem, arhivom, galerijam, gledališčem, Slovenski filharmoniji in Operi, da bodo tudi v času protesta delovni procesi potekali nemoteno«.

image_alt
Štrukelj ogorčen, za šolske svetovalne delavce predlagana nižja plača

Hkrati pa želijo z dovolj reprezentativno udeležbo na shodu vlado opozoriti na resnost njihovih težav. »Poskrbeli bomo, da bomo dovolj glasni in jasni, da bodo razumeli naš položaj in ne bodo uničevali dobrega javnega šolstva,« je napovedala.

Predlog za odpravo plačnih nesorazmerij nesprejemljiv

Za Sviz je nesprejemljiv predlog za odpravo plačnih nesorazmerij, ki je bil sindikatom posredovan 18. septembra. Opozarjajo namreč, da ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje. Zavračajo tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028.

Kot je strnila Kolarjeva, zahtevajo odpravo plačnih zaostankov za zaposlene v šolstvu, znanosti in kulturi, ohranitev in utrjevanje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi, prednostno odpravo plačnih nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti za skupino J, ter sprotno usklajevanje osnovnih plač zaposlenih v javnem sektorju z inflacijo.

Po njenih besedah pričakujejo, da bo protestni shod dovolj močno sporočilo vladi, da mora o predlogu ponovno razmisliti. 

Pričakujejo nadaljevanje pogajanj

V sindikatu sicer pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala. Po Štrukljevi oceni pa bodo tako zahtevna pogajanja verjetno težko potekala brez imenovanja vodje vladne pogajalske skupine, ki po odstopu Sanje Ajanović Hovnik z mesta ministrice za javno upravo še ni bil imenovan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije