JE TO SPLOH MOGOČE?

Štrukelj ogorčen, za šolske svetovalne delavce predlagana nižja plača

V pedagoških krogih ogorčeni nad vladnim predlogom nižjega vrednotenja delovnih mest svetovalnih delavcev.
Fotografija: Branimir Štrukelj. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Branimir Štrukelj. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V pedagoških krogih so ogorčeni nad vladnim predlogom, ki izhodiščni plačni razred svetovalnih delavcev uvršča nižje od učiteljev. Predstavniki fakultet in več združenj poudarjajo, da gre za enako zahtevno delo, in terjajo odziv resornega ministrstva. Po opozorilu sindikalista Branimirja Štruklja je predlog tudi v nasprotju s stavkovnim sporazumom.

Za tri plačne razrede nižje

Kot so pojasnili na novinarski konferenci Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Slovenskega društva pedagogov, je vlada v izhodiščnem predlogu odprave plačnih nesorazmerij, ki je del pogajanj o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah in o reformi plačnega sistema, predvidela, da bi bil izhodiščni plačni razred za svetovalne delavce v vrtcih in šolah tri plačne razrede nižji od izhodiščnega plačnega razreda za učitelje. Predstavniki tistih, ki svetovalne delavce izobražujejo, zaposlujejo in združujejo v stanovska društva, pa tudi sindikalno organizirajo, so prepričani, da gre za neupravičeno razvrednotenje dela svetovalnih delavcev.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj je poudaril, da je predlog nesprejemljiv in da pričakujejo, da ga bo vlada umaknila. Poudaril je, da gre pri vladnem predlogu tudi za kršitev marca podpisanega stavkovnega sporazuma, saj se je vlada v njem zavezala, da bo glede na izpogajan izhodiščni plačni razred za učitelja glede na strokovno utemeljena dejstva razporedila tudi vse druge.

Dekana: Svetovalni delavci svetujejo tudi učiteljem

Kot je pojasnila dekanja ljubljanske filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar, pri njih izobražujejo tako učitelje kot kadre za svetovalne delavce in vsi dobijo enako raven univerzitetne magistrske izobrazbe, zahtevnost in pomen strokovnega dela obojih pa sta enakovredna. Dekan ljubljanske pedagoške fakultete Janez Vogrinc pa je pripomnil tudi, da svetovalni delavci svetujejo tudi učiteljem in da si tisti, ki nekomu svetuje, »zasluži vsaj isti izhodiščni plačni razred kot tisti, ki mu svetuje«.

Da gre pri vladnem predlogu za razvrednotenje dela svetovalnih delavcev, so na novinarski konferenci poudarili tudi predstavniki različnih združenj in društev ravnateljev in pedagoških delavcev. Pri tem so poudarili, da čedalje več otrok in mladostnikov potrebuje pomoč svetovalnih delavcev, in opozorili na to, da se ministrstvo za vzgojo in izobraževanje na predlog ni odzvalo in se ni postavilo za svetovalne delavce. Od ministra Darja Felde pričakujejo, da se do predloga javno opredeli, doseže njegov umik ali pa odstopi s položaja ministra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije