ANKETA

Golobovi vladi rekordna podpora, Logarjeva priljubljenost narašča

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo opravil med 21. in 24. novembrom na reprezentativnem vzorcu 723 vprašanih.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik

Podpora vladi je v novembrski anketi Mediane za Pop TV rekordna, saj jo podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, kar je največ od njenega oblikovanja, nasprotuje pa ji skoraj 30 odstotkov. Med strankami ima največjo podporo Gibanje Svoboda, ki bi ga obkrožil vsak tretji anketiranec, SDS pa vsak peti.

Največji vladni stranki je podpora v primerjavi z oktobrom zrasla za 3,6 odstotne točke (oktober 30 odstotkov), drugi SDS pa za 2,2 odstotka (oktober 17,9 odstotka). SD je podpora upadla za 0,9 odstotka na 6,5 odstotka, toliko glasov pa je prejela tudi NSi, ki je izgubila 1,2 odstotka. Podpora Levici je zdrsnila na 4,2 odstotka (oktober 5,2 odstotka).

Med zunajparlamentarnimi strankami bi SLS prejela 2,6 odstotka glasov, Resni.ca 2,2 odstotka, SNS 2,1 odstotka, Piratska stranka dva odstotka, Naša prihodnost in Dobra država en odstotek, Vesna 0,8 odstotka, Naša dežela 0,7 odstotka, Konkretno pa 0,1 odstotka glasov. Neopredeljenih je 10,4 odstotka vprašanih, kako drugo stranko bi volilo 1,3 odstotka vprašanih, nobene 4,7 odstotka, en odstotek ni želel odgovoriti, 0,2 odstotka pa bi oddalo neveljavno glasovnico.

Delo vlade podpira 59,2 odstotka vprašanih, nasprotuje ji 29 odstotkov, 11,8 odstotka pa je neopredeljenih. Delo državnega zbora podpira 47,9 odstotka vprašanih, ne podpira ga 34,7 odstotka, 17,4 odstotka je neopredeljenih.

Kaj pa politiki?

Med politiki je najvišjo povprečno oceno prejel odhajajoči predsednik republike Borut Pahor. Drugi je Anže Logar, premier Robert Golob pa je zdrsnil na tretje mesto. Četrti je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, peta pa novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tudi novinka na lestvici. Pri repu lestvice še vedno ostajata Alenka Bratušek in prvak SDS Janez Janša.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za Pop TV opravil med 21. in 24. novembrom na reprezentativnem vzorcu 723 vprašanih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas