ŽVIŽGAČI

Galetov Center za zaščito žvižgačev začenja svoje delo

Ukvarjal se bo z odpravljanjem posledic zaradi povračilnih ukrepov, ki pogosto doletijo žvižgače.
Fotografija: Ivan Gale. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Ivan Gale. FOTO: posnetek zaslona

Center za zaščito žvižgačev, ki sta ga ustanovila nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale ter Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja iz Ljubljane, v teh dneh začenja svoje delo. Ukvarjal se bo z odpravljanjem posledic zaradi povračilnih ukrepov, ki pogosto doletijo žvižgače, so zapisali.

Ker imajo povračilni ukrepi za potencialne žvižgače zastraševalni učinek, jih je treba po mnenju centra obsoditi in prepovedati, posameznikom pa pri soočanju s povračilnimi ukrepi nuditi konkretno podporo. Center se bo prav tako dejavno vključeval v oblikovanje standardov, pravil in pravnih okvirov za zaščito žvižgačev v skladu z evropskimi in mednarodnimi standardi in dobrimi praksami.
 

Poleg denarne pomoči tudi pravna in psihološka


Strokovna pomoč centra bo poleg denarne pomoči kot nadomestila za izpad dohodka vključevala tudi pravno in psihološko pomoč ter tudi pomoč pri komunikacijah in fizični ter informacijski varnosti. Povračilni ukrepi namreč po podatkih mednarodnih raziskav kar v 30 odstotkih primerov vključujejo tudi nadlegovanje po spletu, fizično nasilje in celo nadlegovanje na domu.
Preberite še:
image_alt
Žvižgač Ivan Gale zahteva službo nazaj



Povračilni ukrepi se po njihovih besedah v veliki meri izražajo kot šikaniranje, preprečevanje napredovanja ali nagrajevanja, zmanjšanje plače in različnih ugodnosti, premestitve na neprimerna delovna mesta, lahko pa pride celo do groženj in izgube zaposlitve.

V Sloveniji imamo po njihovih besedah že več primerov značilnih usod, ki doletijo žvižgače, medtem ko institucionalnih mehanizmov za njihovo zaščito ni.


Gale, ki je v času prvega vala epidemije covida 19 razkril domnevno sporne posle zavoda za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme in nekaj mesecev zatem izgubil zaposlitev, je na svoji koži izkusil negativne posledice zaradi neustrezne skrbi za zaščito žvižgačev. Pomoč mu je ponudil šele omenjeni inštitut, je zapisal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije