POROČNI SEJEM

FOTO: Slovenka se poroči pri 32 letih in pol

Na Ljubljanskem gradu pripravili poročni sejem. Največ obredov je septembra, večina na soboto.
Fotografija: Poročite se lahko tudi na Krvavcu. FOTOGRAFIJE: PrimoŽ Hieng
Odpri galerijo
Poročite se lahko tudi na Krvavcu. FOTOGRAFIJE: PrimoŽ Hieng

Na Ljubljanskem gradu so izpeljali več kot odlično pripravljen poročni sejem. V prostorih gradu je bilo čutiti ljubezen, razumevanje in spoštovanje, večina mladih parov pa si je ogledovala bogato ponudbo podjetij, ki so tako ali drugače povezana z enim najsrečnejših dogodkov v življenju.
Tanja Ocepek iz Kamnika ima poročno agencijo Kotiček cvetja in petja.
Tanja Ocepek iz Kamnika ima poročno agencijo Kotiček cvetja in petja.

»Ljubljanski grad s svojo edinstveno lokacijo je ponudil vse za pravo sanjsko poroko,« je povedal Boštjan Vidergar, ki je imel v rokah vse niti sejma. Razstavljavci so se predstavili v štirih dvoranah, ki jih je tudi sicer možno najeti za poroke. Bodoči ženini in neveste so lahko našli prav vse, od sanjske poročne obleke za nevesto in ženina do izbrane poročne dekoracije, idej za šopke in torte, ponudbo številnih slovenskih krajev do rajskih plaž za poročno potovanje.
 

Največ porok septembra


Mlade zaljubljence torej še čaka usodni da, ki naj bi ga izrekli le enkrat v življenju. Toda podatki kažejo drugačno sliko. Statistični urad RS poroča, da je bilo lani sklenjenih 6481 zakonskih zvez. Poleg tega je bilo v Sloveniji v letu 2017 registriranih 50 partnerskih skupnosti, od tega 24 moških in 26 ženskih. Dan z največ porokami v letu 2017 je bila sobota, 17. junija. Pari se poročajo tudi na vse druge dneve v tednu, največ zakonskih zvez pa se sklene na soboto; v letu 2017 je bilo na soboto sklenjenih 75,8 odstotka vseh zakonskih zvez v tem letu.
Didžej Dady že 33 let skrbi za glasbo in animacijo.
Didžej Dady že 33 let skrbi za glasbo in animacijo.

Največ parov se poroči v pomladno-poletnih mesecih. V letu 2017 je bilo sklenjenih največ zakonskih zvez v septembru (1014), sledila sta mu julij (1011) in junij (989). Ženini so bili ob sklenitvi stari povprečno 35,3 leta in v povprečju skoraj tri leta starejši od nevest; te so bile stare povprečno 32,7 leta. V letu 2017 se je razvezalo 2387 zakonov ali za 5,7 odstotka manj kot v letu 2016. Povprečna starost moža ob razvezi je bila 46,6 leta, povprečna starost žene ob razvezi pa 43,7 leta. Povprečno trajanje zakonske zveze do razveze je bilo 14,1 leta. Štirideset zakonskih zvez se je razvezalo že v prvem letu zakona.
Poročite se lahko tudi na Krvavcu. FOTOGRAFIJE: PrimoŽ Hieng
Poročite se lahko tudi na Krvavcu. FOTOGRAFIJE: PrimoŽ Hieng

Priprave na obred so po navadi dolgotrajne, pri tem pa je treba paziti na številne malenkosti. Za vse te drobnarije, od vabil naprej, skrbi Poročna trgovina, ki je, kot nam je povedala Saša Požun, zakladnica najlepših poročnih izdelkov. »Poročna trgovina je pravzaprav spletno mesto, kjer mladoporočenca najdeta vse za svojo poroko,« pravi Saša. »Imamo največji izbor poročnih vabil in vseh tiskovin, ki jih po želji tudi individualno oblikujemo posebej za nevesto in ženina. Z njima smo vse do poroke, saj mnogi potrebujejo še modne dodatke, okrasitev in izdelke, s katerimi lahko ustvarjata tudi sama.«
Na poročnem sejmu je sodelovalo veliko zlatarjev.
Na poročnem sejmu je sodelovalo veliko zlatarjev.

Na Ljubljanskem gradu, za sejem je poskrbela revija Moja poroka, smo lahko izvedeli tudi vse o porokah v mogočnih prostorih nad starim mestnim središčem. Pohvalijo se lahko s svojevrstno posebnostjo. Pred tako pomembnim korakom, kot je sklenitev zakonske zveze, lahko zaljubljenci ljubezen pokažejo in dokažejo tudi s presenečenjem ljubljene osebe, to je z zaroko. Sicer pa sta med mladoporočenci še vedno zelo priljubljeni bela in modra poročna dvorana. Ob lični kapeli sv. Jurija iz 15. stoletja za sklenitev cerkvenega poročnega obreda, prelepih zgodovinskih dvoranah za poročno slavje in grajski kulinariki Ljubljanski grad kot na dlani ponuja vse na enem mestu.
 

Okrasijo tudi avto


Tanja in Grega Ocepek iz Kamnika imata poročno agencijo Kotiček cvetja in petja. »Poskrbiva lahko za celotno organizacijo, vključno z vsem cvetjem, od poročnega šopka, namiznih aranžmajev do okrasitve avtomobila,« je povedala Tanja, ki je poročna floristka in svetovalka, njen mož Grega pa je organizator in koordinator. »Izberemo in ponudimo poročne lokacije, poskrbimo za fotografiranje ali snemanje, za obleke in dodatke, poročne prstane in drug nakit, ličenje in frizure in še bi lahko naštevala. Ukvarjam se tudi s petjem, tako da po želji na poročnem obredu zapojem ob spremljavi kitarista.«


Torta je vsekakor obvezna zadeva vsake poroke. V podjetju Sweet Design z Vrhnike pripravljajo imenitne poročne in druge torte. »Pari, ki se bodo poročili, morajo pravočasno misliti na torto, saj je pri nas čakalna doba kar mesec dni. Naši izdelki so iz naravnih sestavin, vsa dekoracija je unikatna in v celoti ročno izdelana,« je povedala Marija Antauer.

Glasba za ples je obvezni del vsake poroke. Predstavnikov ansamblov na sejmu sicer nismo srečali, se je pa samostojno predstavil didžej Dady, ki že 33 let skrbi za zabavo na porokah in drugih slavjih. »Svati na porokah so navdušeni nad mojim izborom glasbe in celotno animacijo,« je povedal Dady in hkrati dodal, da je to delo precej naporno, še posebno ko se vrstijo zabave ob koncu tedna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije