KATASTROFALNE POSLEDICE

FOTO: Niti eni strehi ni bilo prizaneseno

Naselje Svibnik je neprepoznavno.
Fotografija: Posledice hudega neurja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Posledice hudega neurja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

ČRNOMELJ – »Kot bi bilo naselje bombardirano, le da ni bilo eksplozije,« je stanje v naselju Svibnik opisal eden od domačinov, ki je, tako kot ostali vaščani, hitel pokrivati streho. Prav Svibnik jo je v včerajšnjem neurju, ko je po Beli krajini klestila toča, ki je bila ponekod velika kot pomaranče, najbolj skupil. Tako rekoč ni strehe, ki ne bi bila poškodovana. Lukenj nimajo le pločevinaste strehe, pa še na teh se vidijo posledice udarcev debelih krogel, ki bi lahko bile za človeka tudi usodne, če bi ga zadele.

Posledice hudega neurja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Posledice hudega neurja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Poškodovanih več kot 400 objektov

Če je že včeraj pri odpravljanju posledic neurja sodelovalo 350 gasilcev, pa je bila danes številka vseh, ki so se vključili v pomoč ljudem, ki jih je prizadela ujma, še večja. V Belo krajino so prišli gasilci iz širše Dolenjske in Posavja, celo iz Hrvaške so prišli kolegi gasilci, ki so s seboj pripeljali tudi folijo, te je namreč v Črnomlju hitro zmanjkalo. Poškodovanih je namreč od 400 do 500 objektov, na Svibniku pa so nekatere stavbe ostale skoraj brez strešnikov. Škoda je ogromna, po nekaterih ocenah naj bi znašala tri milijone evrov. Poleg streh in avtomobilov je velika škoda tudi na poljščinah, sadnem drevju, v vinogradih, gozdovih, poškodovana je infrastruktura.

Posledice hudega neurja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Posledice hudega neurja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Na pomoč tudi Hrvati

Kot poroča Regijski center za obveščanje Novo mesto, so danes v občini Črnomelj pripadnikom štaba CZ Občine Črnomelj in gasilcem Gasilske zveze Črnomelj na terenu pomagali gasilci gasilskih zvez Metlika, Semič, Kočevje, Novo mesto, Trebnje, Šentjernej, Posavske regije in treh gasilskih društev iz sosednje Hrvaške, skupaj 397 gasilcev. Predstavnik Izpostave URSZR Novo mesto je iz skladišča DRC Roje dostavil folijo za prekrivanje poškodovanih objektov.

Posledice neurja sta si ogledala tudi poveljnik CZ RS Srečko Šestan in predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bosta nadaljevala še v prihodnjih dneh.

V občini Semič so gasilci PGD Semič, Kot - Brezje in Črešnjevec zasilno pokrili strehe 15 stanovanjskih hiš, gostinskega lokala, vikenda ter sprali nanose zemlje s cestišča. 

Fotografije katastrofalnih posledic neurja si lahko ogledate v zgodnji fotogaleriji.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije