VESELO NA GORENJSKEM

FOTO: Največji krompir ima Janez, Urša pa zelje

Rekordi letos niso padali, vseeno pa je bilo v Cerkljah na Gorenjskem zelo veselo
Fotografija: Najtežja je bila buča Jožeta Kosma iz Češnjevka. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Najtežja je bila buča Jožeta Kosma iz Češnjevka. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

V kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem se je tradicionalna, 27. kulturno-zabavna prireditev Naj pridelek 2018 začela z uradnim tehtanjem pridelkov v preddverju športne dvorane. Komisija, ki so jo sestavljali Robert Golc, Peter Polajnar in Žan Omers, je skrbno tehtala, merila in popisovala pridelke, ki so jih tekmovalci nosili v vrečah in gajbicah, nekatere so morali pripeljati kar s traktorji.

Prireditev je organizirala Občina Cerklje na Gorenjskem skupaj z Zavodom za turizem Cerklje, na njej pa so podelili tudi občinska priznanja za najlepše urejene vasi, ulice, kmetije ter stanovanjske, poslovne in turistične objekte v občini. »Prvo prireditev za izbor naj pridelka Slovenije so v Cerkljah pred 27 leti organizirali člani Turističnega društva Cerklje, v več kot četrt stoletja pa je postala nepogrešljiva med kmeti in vrtičkarji od blizu in daleč,« sta povedala voditelja Jože Jerič in Ana Jagodic Dolžan. Polno dvorano Borštnikovega hrama so navdušili Cerkljanski gavnarji in pevska skupina Klasje Kulturnega društva Folklore Cerklje, pevska skupina Dečve in Ženski pevski zbor Regine, z imitacijami pa je obiskovalce v dvorani zabaval Tilen Artač. Med tehtanjem je pred Kulturnim hramom Ignacija Borštnika igrala Godba Cerklje.

Ciril Grilc s Trate je pripeljal tri buče, najtežja je tehtala 168 kilogramov.
Ciril Grilc s Trate je pripeljal tri buče, najtežja je tehtala 168 kilogramov.

Letošnja prireditev ni postregla z novimi rekordi, vseeno pa so bili nekateri pridelki zavidanja vredni. Najbolj sta se rekordu približali repa Matica Šinka iz Suhe pri Predosljah, ki je tehtala 6,52 kilograma (rekord je 6,75 kg), ter krmilna pesa Marcela Šinka iz Češnjevka, ki je tehtala 13,12 kilograma (rekord 18 kilogramov).

Najtežjo krmilno peso je prinesel Marcel Šink iz Češnjevka.
Najtežjo krmilno peso je prinesel Marcel Šink iz Češnjevka.

Po tehtanju so se tekmovalci, med katerimi je bilo veliko mladih, s svojimi pridelki zbrali v dvorani, kjer je potekala razglasitev zmagovalcev. Nagrade za naj pridelke so prejeli: za najtežje zelje, težko je bilo 7,12 kilograma, Urša Sušnik iz Suhe pri Predosljah, za najtežjo rdečo peso, ki je tehtala 4,70 kilograma, Jože Križaj iz Srednjih Bitenj pri Kranju, nagrade za nadzemno kolerabo pa niso podelili. Najtežji krompir je letos tehtal 1,561 kg, prinesel pa ga je Janez Galjot z Velesovega. Najtežjo krmilno peso je pridelal Marcel Šink iz Češnjevka, tehtala je 13,12 kilograma, za najtežje korenje Ane Maček iz Adergasa je tehtnica pokazala 0,99 kilograma, nagrada za najtežjo podzemno kolerabo je odšla k Janji Petrič iz Vašce pri Cerkljah, tehtala je 5,04 kg, najtežjo repo, težko 6,52 kilograma, pa je pridelal Matic Šink iz Suhe pri Predosljah. Repa Florjana Oblaka iz Zabrežnika pri Žireh je tehtala 6,29 kilograma, Urše Sušnik iz Suhe pri Predosljah pa 5,19 kilograma. Na prireditvi so tehtali tudi buče. Najtežjo je na avtomobilski prikolici pripeljal Jože Kosem iz Češnjevka pod Krvavcem, tehtala je kar 181 kilogramov, buča Cirila Grilca s Trate pa 168 kilogramov. V kategoriji posebnih pridelkov so podelili 11 nagrad.

Prejemniki občinskih priznanj za najlepše urejene vasi, ulice, kmetije ter stanovanjske, poslovne in turistične objekte v občini Cerklje.
Prejemniki občinskih priznanj za najlepše urejene vasi, ulice, kmetije ter stanovanjske, poslovne in turistične objekte v občini Cerklje.

Na prireditvi so bila v okviru projekta TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna podeljena tudi priznanja za urejenost v Občini Cerklje na Gorenjskem. Podelili so občinska priznanja za najlepše urejene vasi, ulice, kmetije ter stanovanjske, poslovne in turistične objekte.

Najlepše urejene ulice so bile na Trgu Davorina Jenka, za najlepšo vas je bil izbran Sveti Lenart, za najlepši stanovanjski objekt tisti družine Jožice in Marjana Polajnarja iz Šenturške Gore, najlepši turistični objekt je Ekoturizem Viženčar Ambrož pod Krvavcem, najlepši poslovni objekt pa je Streha Oman, krovstvo in kleparstvo Poženik. Za najlepšo kmetijo je bila izbrana kmetija Pr' Gornjem Jagodcu na Svetem Lenartu. Prireditev so s praktičnimi nagradami poleg sponzorjev podprli občine Vodice, Šenčur, Preddvor, Naklo, Komenda, Mestna občina Kranj ter Agropromet Cerklje, Kmetijska zadruga Cerklje in Izdelovanje kmetijske mehanizacije Stare Spodnji Brnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije