VINSKA TRŽNICA

FOTO: Na Ljubljanskem gradu okusi vse Slovenije

S simboličnim prerezom traku so odprli Grajsko vinoteko Strelec.
Fotografija: Vinar iz Goriških brd Zlatko Mavrič, sirar Peter Gorišek in kralj tramincev Danilo Steyer. FOTOGRAFIJE: Igor Mali
Odpri galerijo
Vinar iz Goriških brd Zlatko Mavrič, sirar Peter Gorišek in kralj tramincev Danilo Steyer. FOTOGRAFIJE: Igor Mali

Ni vsakdanje, da se na Ljubljanskem gradu srečajo tako vrhunski pridelovalci vin, kot so, denimo, Danilo Steyer, Zlatko Mavrič, Boštjan Protner, Ratko Pulec, Zdravko Mastnak in Stojan Ščurek. V sredo zvečer so se. In nazdravili ne le ljubljanski, ampak izjemno pomembni vseslovenski pridobitvi, za katero je Larisa Žibrik, predstavnica najemnika nove Grajske vinoteke Strelec, slovesno dejala: »Ta grajska vinoteka bo nekakšna vseslovenska tržnica«! Pozabila pa je pripomniti, da tako lepega razgleda nima nobena tržnica, stavimo, da tako lepega sončnega zahoda ni mogoče videti prav z nobene na svetu! Če bodo znali v Ljubljani (iz)tržiti to fantastično prizorišče na terasi vinoteke oziroma na Bastiji, kot se reče, se bo trlo gostov in turistov. In če jim je v Zadru zaradi morskih orgel uspelo na tamkajšnjo rivo zvabiti vse, kar leze in gre, bo že v kratkem tudi Grajska vinoteka Strelec nabito polna postojanka, v kateri se bodo gostje lahko odžejali z vinom – izbirali bodo lahko med 260 izključno slovenskimi etiketami – in se nasitili z jedmi, ki si jih bo zamislil vrhunski chef Igor Jagodic. In ne le to, v Grajski vinoteki Strelec bo na najlepši terasi na svetu, če parafraziramo župana Zorana Jankovića, ki jo je pomagal odpreti, mogoče dobiti tudi bučno in oljčno olje, naše žganjice in džine pa sokove, slovenske sire, pršut, briški šalam, ocvirke, zaseko in podobno domače ter naravno, kar je, ne nazadnje, tudi osnovni koncept celotnega gradu. Ta je zdaj v celoti obnovljen.

Zoran Janković in Zlatko Mavrič - Belica.
Zoran Janković in Zlatko Mavrič - Belica.
Državna sekretarka z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štraus Podlogar se zaveda pomembnosti te vinoteke: »To je resnično pomembna investicija za slovenski turizem! To bo vseslovenska vinoteka, s pomočjo katere se bomo postavljali, predstavljali naše dobrote in navduševali goste.« Spomnila je na dejstvo, da bo Ljubljana kmalu ne samo politična prestolnica Evrope, saj bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 že drugič predsedovala Svetu EU, ampak bo država tega leta tudi nosilka naziva evropska gastronomska regija. »Ogromno visokih gostov bo zato spoznavalo naše glavno mesto, tu, v vinoteki, pa bodo lahko na enem mestu okusili celotno Slovenijo. Od tod bo zatorej mogoče vzeti s seboj dejanski okus po Sloveniji!« je še dejala.

Nove vinoteke je bila vesela tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki še kako razume pomen vina tako za slovensko tradicijo in kulturo kot tudi za gospodarstvo. Rojena je bila namreč v vinogradniški družini dedka Stanka Čurina, ki je oral ledino sodobnega slovenskega vinogradništva in vinarstva. V neskončni množici zadovoljnih gostov se je vrtel Samo Kupljen, čigar oče Jože Kupljen je prav s Stankom Čurinom prvi buteljiral vina v Jugoslaviji.

Grajska vinoteka Strelec kani postati središče slovenskega vinarskega znanja.
Grajska vinoteka Strelec kani postati središče slovenskega vinarskega znanja.
Na 300 kvadratnih metrih grajske vinoteke, ki je nastala v partnerski navezi vinske hiše iz Medane Belica in kulinarične skupine Kaval Group, se je pod jasnim ljubljanskim nebom zbrala vinarska smetana. Držali so kozarce na peclje in se še dolgo smehljali v noč. Pa ne le vinarji, tam so bili tudi drugi pomembneži. V ozadju je brenčala muzika, skoraj vsaka skladba je opevala Ljubljano. In tudi pri županu Jankoviću je bilo že na daleč zaznati obilo zadovoljstva: »Ta Ljubljana in ta grad, ki je resnično naš biser, imata osnovno funkcijo združevanja!« Zaokrožil je s pogledom in dodal: »Na tem mestu smo združili vsaj tri regije, Larisa Žibrik bo prinesla dobrosrčnost Prekmurja, Primorec Belica bo prinesel najboljša vina, Gorenjec Jagodic pa vrhunsko hrano!«

Lastnica kulinaričnega imperija Kaval Group Dada Jerovšek in Mira Šemić, vrhunska poznavalka vin.
Lastnica kulinaričnega imperija Kaval Group Dada Jerovšek in Mira Šemić, vrhunska poznavalka vin.
Pa še to: lani se je na Ljubljanski grad podalo več kot milijon in 400.000 gostov. Če še ne veste, se grajski grič ponaša tudi z grajskim vinogradom, zasajen je bil 23. aprila 2016 v želji po obujanju tradicije. V njem je zasajenih 1050 trt, 500 bele sorte belpin, ki je na podlagi križanja beline in pinota slovenski sinonim za chardonnay, in 550 rdeče sorte rdečegrajca. Izbor so opravili strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije. Naročite si ga lahko v grajski vinoteki.

Ljubljanski grad je z Grajsko vinoteko Strelec končno zaokrožil vinsko zgodbo o potomki najstarejše trte na svetu in grajskem vinogradu. Pa še Ljubljana si na ta način utrjuje naziv mesta vina in trte. 
Enolog Zdravko Mastnak v pogovoru s Simonom Bradeškom, pred časom lastnikom vinoteke na Ljubljanskem razstavišču.
Enolog Zdravko Mastnak v pogovoru s Simonom Bradeškom, pred časom lastnikom vinoteke na Ljubljanskem razstavišču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije