TEDEN CVIČKA

FOTO: Jernej, Janez in Ana novi na cvičkovem dvoru

Letošnji 46. Teden cvička so namenili mladim, saj se starostna struktura vinogradnikov skrb vzbujajoče stara.
Fotografija: Minili so časi takšnega prevoza vina. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Minili so časi takšnega prevoza vina. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Za nami je še en, tokrat že 46. Teden cvička, praznik dolenjskih vinogradnikov in Dolenjcev, saj je vinogradništvo na Dolenjskem življenjski slog, vino, ki ga pridelujejo, pa je njihov ponos. Posebno mesto ima pri tem cviček, o katerem so pisali že Janez Vajkard Valvasor, Janez Trdina in Anton Martin Slomšek. Zavoljo nekaterih njegovih prednosti, predvsem njegove lahkotnosti, prijetne kisline, svežine in manjše vsebnosti alkohola, ponaša se tudi z zdravilnimi učinki, seveda če ga pijemo zmerno, je cviček eden najbolj prodajanih slovenskih vin. A dobra prodaja ni prišla sama od sebe, temveč s skupnim trudom dolenjskih vinogradnikov, ki so združeni v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, pod okrilje katere spada kar 32 vinogradniških društev z več kot 5000 člani. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja.
Že pred prejemom krone je Jernej Martinčič obvladal kraljevski pozdrav. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Že pred prejemom krone je Jernej Martinčič obvladal kraljevski pozdrav. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Tridnevna prireditev, ki velja za eno največjih na Dolenjskem, se je tokrat po štirih desetletjih znova vrnila v Šentjernej, v kraj pod Gorjanci, od koder prihajata tako novi kralj cvička kot njegov predhodnik. Gregor Štemberger je namreč v petek zvečer krono kralja predal nasledniku Jerneju Martinčiču, oba uspešno nadaljujeta družinsko vinogradniško in vinarsko tradicijo. Ambasador cvička je postal Janez Pavlin, novinar, organizator in pravi cvičkoljub, ki je bil med letoma 1989 in 2002 prvi generalni tajnik Društva vinogradnikov Dolenjske, za cilj pa si je postavil predvsem dvoje: dvig strokovnega pristopa k pridelavi in ocenjevanju cvička ter promocijo tega vina. Janez je pravzaprav ves čas pravi promotor cvička, celo na morje je s seboj vozil barčico z napisom tega dolenjskega posebneža.
Nova cvičkova princesa Ana Pavlin. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Nova cvičkova princesa Ana Pavlin. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Vrhunec sobotnega dogajanja je bilo kronanje 20. cvičkove princese. Lento bo leto dni nosila 22-letna Ana Pavlin s Pahe pri Otočcu, študentka ekonomske fakultete, smeri turizem. Članica Društva vinogradnikov Grčevje je že prava vinogradnica, saj je že kot otrok sodelovala pri različnih delih v vinogradu, zadnja leta pa očetu pomaga tudi pri kletarjenju. Lani in predlani je na Tednu cvička za vino dišeči traminec prejela zlato priznanje, na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi pa lani zlato priznanje za ajdovega z orehi. Doma imajo Matjaževo domačijo, gostom pa predstavijo tudi multivizijo Zgodba o cvičku. Seveda tej predstavitvi sledi degustacija. Tudi Ana bo zdaj, ko je cvičkova princesa, še bolj pripomogla k promociji cvička in domačih vinskih goric.
Poleg kostanjeviške in šentjernejske se je predstavila tudi godba na pihala Šmarješke Toplice. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Poleg kostanjeviške in šentjernejske se je predstavila tudi godba na pihala Šmarješke Toplice. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Ob tednu cvička so poudarili tudi skrb vzbujajoče dejstvo, da mladi zaradi hitrega tempa življenja in služb nimajo več časa za delo v vinogradu, zato mnogi na dolenjski vinorodni zemlji, ki je že tako razdrobljena, vinogradništvo opuščajo, predvsem tam, kjer so vinogradi manjši, teren pa strmejši in zahtevnejši za obdelavo. Tudi zato je letošnje leto Zveza društev vinogradnikov Dolenjske razglasila za leto mladih vinogradnikov.
Brenta tudi kot prenosno sredstvo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Brenta tudi kot prenosno sredstvo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Kljub temu je bil Teden cvička v Šentjerneju več kot uspešen. Organizatorji so združili kulturne, zabavne in športne prireditve, začinjene z odlično kulinariko, prava paša za oči pa je bila v petek povorka, na kateri se je predstavilo kar 1300 vinogradnikov s svojo opremo, med njo je bilo 22 traktorjev s 36 priključki, ki močno olajšajo delo v vinogradu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije