OB JUBILEJU

FOTO: Društvo s poslanstvom in poslanko

Z veliko gasilsko parado so v PGD Šenčur proslavili 120-letnico. Ob tej priložnosti je društvo prejelo novo gasilsko poveljniško vozilo.
Fotografija: Slovesno rezanje traku sta opravila botra novega vozila Stane Remic in Jurij Krč. Fotografije: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Slovesno rezanje traku sta opravila botra novega vozila Stane Remic in Jurij Krč. Fotografije: Janez Kuhar

ŠENČUR – Povod za ustanovitev Prostovoljnega gasilskega društva Šenčur pred 120 leti so bili številni požari v Šenčurju in okoliških vaseh. Pobudo je dal nadučitelj Jelenc, ideje pa se je oprijel Franc Kuralt in pod njegovim vodstvom so vaščani leta 1898 dobili prostovoljno gasilsko društvo. Leta 1901 so začeli priprave na gradnjo gasilskega doma, zgrajen pa je bil leta 1904 in so ga za ta namen uporabljali vse do leta 1956, ko so zgradili novega. Leta 1905 so gasilci kupili prvo ročno brizgalno, ki so jo uporabljali 35 let in je še danes v uporabnem stanju, hranijo jo kot zgodovinsko vrednost. Prvi gasilski prapor so razvili leta 1923, 1948. pa so kupili prvi rabljen poltovorni avtomobil znamke Chevrolet. Že leta 1930 so v Šenčurju ustanovili gasilsko godbo, ki je bila znana po vsej Gorenjski. Delovanja društva niso ustavile ne vojna ne menjave sistema. »Za izvajanje zaupanih nalog so poleg dobre volje potrebni organiziranost, znanje, usposobljenost in ne nazadnje dobra oprema, s katero se delo opravi hitro in učinkovito,« je v slavnostnem nagovoru dejala predsednica PGD Šenčur Marinka Štirn. Ob tej priložnosti se je zahvalila občini Šenčur ter vsem donatorjem in sponzorjem. Danes društvo šteje več kot 200 članov, v njem pa je vse več podmladka, tako da bodo gasilci v Šenčurju tudi v prihodnje delali dobro in vzorno, tako kot že od nekdaj. PGD Šenčur spada med najuspešnejše, ne le v občini Šenčur, temveč širše. V občini Šenčur uspešno deluje deset gasilskih društev, ki so vključena v Gasilsko zvezo Kokra, v katero sta vključeni še gasilski društvi občin Preddvor in Jezersko, ki imajo skupaj 1621 članov.
Gasilsko društvo Šenčur že drugi mandat uspešno vodi predsednica Marinka Štirn.
Gasilsko društvo Šenčur že drugi mandat uspešno vodi predsednica Marinka Štirn.

Vrhunec je praznovanje doseglo z veliko gasilsko parado skozi Šenčur, na čelu katere so bili zastavonoše in stara, še delujoča brizgalna iz leta 1905, ki jo je skupaj z gasilci veterani v starih gasilskih uniformah peljal traktor, ter praporščaki iz treh gasilskih zvez. Zbrane gasilce je med prvimi pozdravil in jim čestital župan občine Šenčur Ciril Kozjek ter jih pohvalil za vztrajno in požrtvovalno delo ob vsaki uri in vsakem vremenu.
Gasilci veterani v starih uniformah s staro ročno brizgalno iz leta 1905
Gasilci veterani v starih uniformah s staro ročno brizgalno iz leta 1905

Na slavnostni akademiji v velikem šotoru v Športnem parku Šenčur sta bila prevzem in blagoslov novega poveljniškega vozila, ki ga je blagoslovil šenčurski dekan in župnik Urban Kokalj, otroci iz Osnove šole Šenčur pa so pripravili kulturni program. V navzočnosti predsednice društva Marinke Štirn sta botra vozila prerezala trak in predala ključe poveljniku PGD Šenčur Tomažu Lanišku. Kot pravi Lanišek, so imeli letos že več kot 45 intervencij, od tega deset kot prvi posredovalci. Novo vozilo bo pripomoglo k boljši in hitrejši odzivnosti. Najzaslužnejšim članom so podelili gasilska priznanja in plakete. Podpredsednik GZ Slovenije Jože Derlink pa je podelil srebrno priznanje PGD Šenčur, ki ga je prevzela predsednica Štirnova, ki v društvu uspešno vodi že drugi mandat. V svojih vrstah imajo gasilci iz šenčurske občine veliko deklet in žena, med njimi je tudi Mateja Udovč iz PGD Prebačevo-Hrastje, poslanka v državnem zboru, ki je gasilka že 30 let. Ob120-letnici PGD Šenčur so izdali gasilsko kroniko društva na 130 straneh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije