KAOS V ZDRAVSTVU

Fides zaostril stavko, preklicali so soglasja za nadurno delo

Sindikat Fides se je dopoldne sestal na glavnem stavkovnem odboru in predvidoma predlagal zaostritev stavke.
Fotografija: Prostori sindikata zdravnikov FIDES. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Prostori sindikata zdravnikov FIDES. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je na seji glavnega stavkovnega odbora soglasno sprejel sklep, da v sredo vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Po oceni naj bi soglasja umaknila približno polovica zdravnikov, je na novinarski konferenci povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Zdravniki bodo tako po besedah Polha odslej delali do največ 48 ur na teden in ne več. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. »To je povsem v skladu z evropsko direktivo o delovnem času,« je pojasnil. Nekateri preklici soglasja bodo začeli veljati takoj, tak primer naj bi bila Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana, v nekaterih primerih pa bo preklic oziroma umik soglasij začel veljati v 30 dneh.

image_alt
Javno mnenje ni naklonjeno stavki. Tako veliko ljudi je ne podpira

»To je bil nujen ukrep, ki smo ga morali narediti prav zaradi tega, da opozorimo, da si ta vlada sploh ne želi nobenih sprememb v zdravstvu,« je dejal. Naloga javnih zdravstvenih zavodov po njegovih besedah bo, da ob upoštevanju novih pogojev sestavijo urnike tako, da se prilagodijo umiku soglasij.

Naslednja pogajanja bodo predvidoma v sredo ob 13. uri na sedežu Fidesa.

Zdravniška zbornica umik soglasij za nadurno delo vidi kot posledico neuresničenih obljub 

V Zdravniški zbornici Slovenije po današnjem srečanju z zdravniki v Slovenj Gradcu ocenjujejo, da se bodo številni zdravniki odločili za delo v skladu z zakonodajo. Menijo, da z umikom soglasij za nadurno delo zdravniki izražajo nemoč nad neuresničenimi obljubami o nujnih zdravstvenih spremembah, ki bi jim omogočile bolj kakovostno delo z bolniki. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je poudarila, da odziv zdravnikov odraža njihovo nemoč in hkrati velik interes, da bi vlada končno uresničila dane obljube. Prepričana je, da stavka v zadnjem času prerašča zahteve Fidesa, ki se ukvarja z delovnopravnim in socialnim položajem zdravnikov. Na zbornici verjamejo, da bo glede na dolgoletno kadrovsko zanemarjanje delo skladno z zakonodajo hitro pokazalo, da z obstoječim številom zdravnikov ni mogoče opraviti vsega dela, ki ga država pričakuje ali celo zahteva. Trenutno v Sloveniji namreč po mednarodnih podatkih manjka kar tisoč zdravnikov, da bi dosegli evropsko povprečje, so opozorili.

»Lahko pričakujemo, da bo delo skladno z zakonodajo pomenilo, da bomo delali res samo tisto najbolj nujno, zagotavljali 24 urno prisotnost v urgentnih ambulantah, vse ostalo pa bo po izračunih zelo verjetno kmalu nemogoče izvajati,« je poudarila Beović.

Odziv ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je v stalnem stiku  z vodstvi javnih zdravstvenih zavodov in natančno spremlja organizacijo dela med stavko. Vodstva zdravstvenih zavodov so v luči današnje napovedi zaostrovanja stavke zaprosili, da nam glede na število preklicanih soglasjih sporočijo ukrepe, ki jih bodo sprejeli za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. To je ključno za naše nadaljnje odločitve in morebitne prilagoditve, ki jih bodo morda morali sprejeti v okviru trenutnih razmer.

Ob tem dodajajo, da zavračajo očitke stavkovnega odbora Fides, da se Vlada ne pogaja konstruktivno. Predlogi vladne pogajalske skupine prinašajo konkretne rešitve v sklopu javnofinančne vzdržnosti. Prav tako morajo poudariti, da so člani Fidesa del širšega zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato mora biti urejanje plač enotno za vse zaposlene v timu. Zato ponovno pozivajo Fides, da stavko zamrzne in se aktivno udeležuje stebrnih pogajanj, dokler ne najdemo rešitve, ki bo sprejemljiva za obe strani.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije