GRIPA

Eni plačajo samo cepivo, drugi tudi cepljenje

Kako smo pripravljeni na pohod gripe?
Fotografija: Prihaja čas gripe. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Prihaja čas gripe. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Sezona gripe se še ni začela, a se je mogoče od 1. oktobra cepiti proti sezonski gripi. Običajno je vsako leto vrh sezone gripe januarja ali februarja, ko beležijo največje število obolelih.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so povedali, da so pred letošnjo sezono naročili 115.000 odmerkov cepiva proti gripi. V Sloveniji se uporablja štirivalentno cepivo, katerega proizvajalec in dobavitelj je Sanofi Pasteur iz Francije. Vrednost naročila je bila 649.750 evrov oziroma 5,65 evra na odmerek. To je nabavna cena brez davka na dodano vrednost (DDV), ki jo je NIJZ plačal proizvajalcu cepiva za posamezen odmerek. Prodajna cena cepiva je 6,21 evra brez DDV oziroma 6,80 evra z DDV.

Cepivo z DDV stane 6,8 evra, cepljenja pa 14 evrov. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Cepivo z DDV stane 6,8 evra, cepljenja pa 14 evrov. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji. Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa je za cepljenje treba odšteti sedem evrov. Sedem evrov je cena samega cepljenja brez cepiva (stroški cepiva se v tem primeru financirano iz obveznega zdravstvenega zavarovanja), 14 evrov pa je cena cepiva in storitve cepljenja skupaj. Razdelili so 80.000 odmerkov cepiva proti gripi, na zalogi ga imajo še 35.000 odmerkov, so pojasnili.

Komu najbolj priporočajo cepljenje

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev. Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Zaščita pred gripo je cepljenje. FOTO: Getty Images
Zaščita pred gripo je cepljenje. FOTO: Getty Images
Nizka precepljenost

V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji. Lani se je cepilo 84.551 prebivalcev, predlani pa 62.830. Cepljenje proti sezonski gripi za leto 2018 se je komaj dobro začelo, zato ocene v tem času ne morejo podati. Cepljenje je smiselno od oktobra dalje do konca sezone gripe, kar je običajno v marcu, včasih je izrazit upad že v februarju, zelo redke pa so sezone, ko je več primerov gripe tudi v drugi polovici marca. Po marcu se pri nas še vedno pojavljajo posamezni primeri okužb z virusom influence, v splošnem pa tveganje za okužbo postopno izzveni, pojasnjujejo pri NIJZ.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije