UMRLA V MAMINEM TREBUHU

Dvojčka mrtva, zdravnica beži

Objavljeno 30. junij 2020 07.35 | Posodobljeno 30. junij 2020 07.35 | Piše: Aleksander Brudar

Kristina Grebenc Sotošek že štiri leta in pol čaka na pravico. Obtožena ginekologinja Maja Merkun se izmika sojenju.

Kristina Grebenc Sotošek ne more verjeti, da se zadeva na sodišču še ni nikamor premaknila.
 »Vabilo, preklic, vabilo, preklic ... Petindvajsetega septembra 2019 prvi datum, 11. marca 2020 zadnji, prestavljen datum. Še vedno čakamo ... Moram še kaj dodati?« To je eden od zadnjih komentarjev Kristine Grebenc Sotošek iz Hrastnika o stanju v slovenskem sodstvu, ki mu, četudi so od rojstva njenih mrtvorojenih dvojčkov Aleksa in Luke 12. januarja minila že štiri leta, vse do danes še ni uspelo sprocesirati preiskave zoper osumljeno zdravnico ginekološko-porodniškega oddelka trboveljske bolnišnice Maje Merkun.


Prvo zaslišanje julija?


image
Starši pokojnih dvojčkov bodo vztrajali do konca.
»Žal, nič novega. Čakamo na nov datum v upanju, da ne bo preložen, kot so bili vsi do zdaj,« nam ob vsem skupaj še pove Grebenc Sotoškova, ki jo skupaj z možem Simonom Sotoškom vedno bolj prežemajo občutki nemoči, žalosti in jeze. Preprosto ne moreta več razumeti, kako da dve človeški življenji nista toliko vredni, da se v štirih letih in pol preiskava sploh še ni začela. Oziroma da še niti na začetku niso. Prepričana je, da bi bil že skrajni čas, da nekdo končno tudi odgovarja za smrt dvojčkov. Se pa zaveda, da tega, da je ostala brez njiju, prav nihče ne more popraviti. »Ja, vztrajala bom do konca. Pa četudi bo trajalo pet ali deset let. Skrajno nedopustno se mi zdi, da se dovoli, da obdolženka nenehno prestavlja termine, prav tako se mi zdi nedopustno, da po štirih letih in pol še nismo dosegli ničesar,« je ogorčena sogovornica.

Na kranjskem okrajnem sodišču nam v zvezi s tem odgovarjajo, da so zadevo prejeli v delo oktobra 2019. »Zaslišanja so bila razpisana že trikrat; dvakrat so bila preklicana zaradi zdravniškega opravičila (november 2019 in marec 2020), enkrat, ker je bil podan predlog za izločitev sodišča in prenos krajevne pristojnosti na drugo sodišče (januar 2019),« so nam odgovorili in sklenili, da je novo zaslišanje v predmetni zadevi razpisano v septembru 2020. Grebenc Sotoškova nam je sicer minulo sredo (24. junija) sporočila, da so jo s sodišča obvestili, da sta tako ona kot njen mož na zaslišanje vabljena že 14. julija.


Porod bi bilo treba načrtovati prej


Kristina in Simon sta sicer že od vsega začetka prepričana, da bi se dvojčka rodila živa, če se v trboveljski bolnišnici ne bi zgodile številne nepravilnosti, zato sta prek odvetnika Milana Vajde proti bolnišnici in zaposlenim vložila kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja. Šele leta 2018 so staršem z ljubljanske policijske uprave sporočili, da so 18. julija na okrožno državno tožilstvo zoper znanega storilca posredovali kazensko ovadbo. »Po dveh letih in pol ... majhen korak naprej ... v pravi smeri,« je takrat na facebooku zapisala Hrastničanka.

image
Dvojčka sta se rodila mrtva v trboveljski bolnišnici 12. januarja 2016. FOTO: Igor Mali

A če je zdravniški ceh javni opomin izrekel Merkunovi in predstojniku ginekologije v bolnišnici Miroslavu Jurci, so se organi pregona storilcev kaznivih dejanj odločili za preiskavo proti eni osebi. Pristojna ljubljanska okrožna tožilka Jasmina Vesel jima je sporočila, da je 18. maja 2019 zoper Merkunovo na okrajnem sodišču v Trbovljah vložila zahtevo za posamezna preiskovalna dejanja zaradi kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravniške dejavnosti. Zoper preostala ovadena zdravnika, se pravi Miroslava Jurco, Ano Medved (strokovno direktorico bolnišnice, op. p.), ter Splošno bolnišnico Trbovlje in direktorico Marinko Barovič pa je glede na mnenje rednega profesorja dr. Iztoka Takača, dr. med., in spisovno dokumentacijo kazensko ovadbo zavrgla.

Takač je med drugim ugotovil, da sta dvojčka najverjetneje umrla že 11. januarja in da je bil vzrok za odmrtje plodov najverjetneje placentarna insuficienca (nezadostno delovanje posteljice). Nosečnico pa bi morali obravnavati v ambulanti za tvegano nosečnost pri UKC Ljubljana ali UKC Maribor, kamor bi jo morala napotiti ali izbrana ginekologinja, ali zdravniki iz SB Trbovlje, ali zdravniki KOP Ginekološke klinike Ljubljana, še izhaja iz mnenja. Glede poroda pa strokovnjak ugotavlja, da bi ga bilo treba s carskim rezom načrtovati prej, vsekakor pred 15. januarjem.

image
Vabila in preklici kar dežujejo.

Prav tako je bila ocena stopnje tveganja nosečnosti podcenjena, zato nosečnica med ginekologi porodničarji ni bila predana kot monohorijska biamnijska nosečnost s povečanim tveganjem, kar je, kot ugotavlja Takač, na koncu privedlo do odloženega načrtovanega carskega reza. Tega bi bilo treba v primeru naše sogovornice načrtovati kot urgentnega in se ne bi smelo čakati na razpoložljivost anesteziologov za elektivne carske reze. Trboveljska zdravnica bi tako morala vztrajati, da se carski rez opravi kot urgentni in ne elektivni, in je bil zato datum predvidenega carskega reza prepozen.
11. januarja 2016 sta v materinem trebuhu umrla Aleks in Luka.
Vztrajala bom do konca. Pa četudi bo trajalo pet ali deset let.
Deli s prijatelji