VRH EU IN PROTEST

Danes blokade cest: vstop v hotel možen samo mimo policije (FOTO)

Zaradi srečanja voditeljev EU in napovedi množičnega protesta bo v nekaterih mestih veljala omejitev gibanja.
Fotografija: Na posameznih območjih gibanje omejeno. FOTO: P. Pa.
Odpri galerijo
Na posameznih območjih gibanje omejeno. FOTO: P. Pa.

Vlada je zaradi napovedi novega množičnega protesta v Ljubljani in pred srečanjem med EU in zahodnim Balkanom sinoči sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

Medtem protestniki za danes ob 15. uri napovedujejo nove množične protivladne proteste, in možne zapore cest. Protest bo na Trgu republike in verjetno tudi naokrog po ljubljanskih ulicah. Preteklo sredo so protestniki na shodu, na katerega je vabila ta stranka, v Ljubljani za nekaj časa onemogočili promet celo na ljubljanski obvoznici, policija pa jih je nato razgnala z vodnim topom. Gibanje bo na lokacijah omejeno, ne pa prepovedano, razen če bi prišlo do »nepredvidljivih dogodkov«.

Območje hotela Continental je popolnoma zaprto. V hotel je mogoče priti samo skozi policijski šotor, v katerem je rentgen. 

Gibanje pri hotelu Continental omejeno. FOTO: E. N.
Gibanje pri hotelu Continental omejeno. FOTO: E. N.

       

Policija: Ljudem omogočeno normalno gibanje

Zaradi vrha EU in napovedanih protestov je generalni direktor policije na podlagi 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije in sklepa vlade izdal odredbo o omejitvi gibanja na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih.

Kot je v izjavi za medije povedal Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, ta odredba pomeni, da lahko policija na določenih objektih omeji ali prepove dostop določenim osebam. Ti kraji so posebej označeni s policijskimi trakovi. Policisti bodo osebam, ki bodo želeli vstopati na ta območja, pojasnili, da je gibanje omejeno oziroma prepovedano in jim svetovali, kje naj kraj po zapustijo po najbližji poti. »V primeru neupoštevanja policistov, bodo ti posameznikom ukazali naj to storijo nemudoma in jih opozorili na možnost stopnjevanja ukrepov, vključno z uporabo prisilnih sredstev,« je dejal Sladič.

Na posameznih območjih je gibanje omejeno. FOTO: P. Pa.
Na posameznih območjih je gibanje omejeno. FOTO: P. Pa.


Sicer pa je dejal, da napovedane omejitve ne bodo predstavljale večje ovire za splošno prebivalstvo. »Gre samo za ožja območja določenih objektov, na ta način želimo zagotoviti čim manj moteno življenje ljudi,« je dejal. Zagotovil je tudi, da bo promet v bližini določenih lokacij oviran minimalno, osebe, ki se znajdejo na tem območju, pa naj upoštevajo navodila policistov. »Prosimo za strpnost, prihajalo bo do občasnih mobilnih zapor, treba je upoštevati navodila policistov, ki bodo na točkah teh občasnih zapor.« Vsem osebam, tako v središču Ljubljane kot tudi na drugih lokacija, bo omogočen normalen dostop do šol, vrtcev in drugih javnih ustanov, omejen bo le dostop do nekaterih objektov.

Posebna odredba velja danes do srede do polnoči z namenom zagotovitve varne izvedbe policijskih nalog, je še dodal. Pričakujejo sicer, da bi lahko bila preklicana že v sredo popoldan. Ukrep sicer ne sme trajati največ sedem dni, z izvajanjem ukrepa pa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen, piše v zakonu. Sklep vlade o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda je bil že objavljen v Uradnem listu, veljati je začel danes.

image_alt
Nujno branje, če greste v torek ali sredo na pot: napovedujejo zapore cest


PROMETNI ZASTOJI


Poleg blokade cest v Ljubljani bodo danes predvidoma med 18. in 19. uro možni krajši prometni zastoji in zapore na relaciji Ljubljana–Kranj–Brdo, po 22. uri pa v nasprotni smeri.

V sredo pa so zastoji in zapore možni predvidoma med 8. in 9. uro na relaciji center mesta Ljubljana–Kranj–Brdo, med 15. in 16. uro pa med Brdom in letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

V navedenih časovnih obdobjih bo prihajalo do zapor mestnih ulic v Ljubljani, zapor avtoceste na tej relaciji in cest v okolici Brda pri Kranju.

»Vse voznike pozivamo, naj dosledno upoštevajo znake in odredbe policistov, ki bodo skrbeli za varnost v cestnem prometu, ter prometno signalizacijo. Priporočamo vam, da se na pot odpravite prej kot običajno, vožnjo pa prilagodite razmeram na cestah,« so zapisali na policiji.

image_alt
Omejitev gibanja v torek in sredo v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda pri Kranju


PREPOVED PROMETNA ZA TOVORNA VOZILA


Na posameznih cestnih odsekih bo medtem veljala prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ter vozil, ki prevažajo nevarno blago

V torek med 14. in 16. uro na relaciji Sp. Brnik–Kranj–Vodice–Ljubljana, med 17. in 23. uro pa na relaciji Ljubljana–Vodice–Kranj–Brdo.

V sredo med 7. in 10. uro bo promet za tovorna vozila prepovedan na relaciji Ljubljana-Kranj-Brdo, med 13. in 18. uro pa na relaciji Brdo–Kranj–Sp. Brnik.

Voznike vozil, za katera velja prepoved, so na policiji pozvali, naj se izločijo pravočasno in na primernih prostorih.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije