CEPLJENJE

Članici zaprte facebook skupine grozi denarna kazen. Kdo je naslednji?

V letu 2016 so prejeli 382 prijav zdravnikov cepiteljev, v 2017 pa 1236.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

LJUBLJANA – Članico neimenovane zaprte facebook skupine, ki je združevala (tudi) istomisleče nasprotnike proti cepljenju otrok, je doletela prijava, sledila pa bo najverjetneje še kazen. Kot je sklepati iz obvestila, ki ga je prejela od Zdravstvenega inšpektorata RS (Zirs), so proti njej začeli postopek inšpekcijskega nadzora. 


Poslali smo jim poslali objavo, ki se je bliskovito kot strela razširila po družabnih omrežjih, in jih prosili za potrditev, da tak postopek res poteka in na podlagi česa so ga začeli. V odgovoru so zapisali, da se je postopek proti staršema mladoletnega otroka začel po uradni dolžnosti na podlagi prejete prijave: »Kot je bilo že večkrat poudarjeno, je cepljenje na podlagi zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) v Republiki Sloveniji obvezno. Pristojnost za nadzor nad izvajanjem ZNB pa ima Zdravstveni inšpektorat RS (Zirs). Skladno z določili zakona o inšpekcijskem nadzoru mora inšpektor obravnavati prijave, pritožbe, sporočila in druge vloge v zadevah iz svoje pristojnosti in vlagatelje na njihovo zahtevo obvestiti o svojih ukrepih najkasneje po opravljenem nadzoru in sprejetem zadnjem ukrepu oziroma ustavitvi postopka.«


Materi necepljenega otroka, ki so jo našli v zaprti skupini in jo je očitno nekdo prijavil, grozi 41,73 evra globe. Zanimiv je podatek Zirsa iz leta 2016, ki kaže, da so prejeli 382 prijav zdravnikov cepiteljev proti osebam, ki odklanjajo ali onemogočajo obvezno cepljenje. V letu 2017 se je ta številka povzpela na kar 1236 (3,2-krat toliko kot v letu 2016).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije