ZA ALI PROTI

Referendum o zakonu o drugem tiru pobudnikom tudi tokrat ni uspel

Glasovanje je potekalo do 19. ure.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Referendum o zakonu o drugem tiru tudi po ponovljenem glasovanju njegovim pobudnikom ni uspel, saj jim na volišča ni uspelo privabiti dovolj volivcev, da bi dosegli predpisani kvorum. Po zadnjih delnih neuradnih podatkih se je referenduma udeležilo 14,69 odstotka volivcev, pri čemer jih je nekaj več glasovalo proti zakonu, kot pa ga podprlo.
Delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da se je referenduma udeležilo 14,69 odstotka volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakona je glasovalo 49,93 odstotka, proti pa 50,07 odstotka volivcev.

To pomeni, da pobudnikom z referendumom ni uspelo zavrniti zakona o drugem tiru, saj bi se morala za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Proti zakonu bi moralo glasovati okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je današnjega glasovanja skupaj udeležilo dobrih okrog 250.000.



Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da so volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Prvo glasovanje je potekalo septembra lani, pobudnik referenduma Vili Kovačič pa je njegov izid uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču. To je izid referenduma razveljavilo in Državni volilni komisiji naložili, naj razpiše novo glasovanje.



Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, se mora proti izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni okrog 340.000 volivcev.



Končno število glasov, potrebnih za izpolnitev kvoruma, bo Državna volilna komisija ugotavljala po referendumu, saj bodo k številu volilnih upravičencev prišteli morebitne volivce, ki so prišli na glasovanje, a so bili iz volilnega imenika pomotoma izpuščeni, odšteli pa bodo tiste, ki bodo umrli od sestave volilnega imenika do dneva glasovanja. Če pa bo udeležba nizka, bo že danes jasno, ali je pobudnikom referenduma uspelo.


Dogajanje spremljamo v živo:

12.00 - Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 11. ure na ponovnem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru glasovalo 87.368 volivk in volivcev, kar je 5,10 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK). Najvišja volilna udeležba je bila v postojnski volilni enoti, kjer je na volišča do 11. ure prišlo 6,08 odstotka tamkajšnjih volivcev, najnižja pa volilni enoti Maribor, kjer je svoj glas oddalo 4,46 odstotka volivcev.

11.00 - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes prejela še eno obvestilo o domnevni kršitvi volilnega molka, povezanega z referendumom o zakonu o drugem tiru, a se je po preverjanju izkazalo, da ne gre za kršitev, so pojasnili na ministrstvu. Dve obvestili so prejeli že v soboto.

16.30  - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 16. ure prejela osem obvestil o domnevni kršitvi volilnega molka, povezanega z referendumom o zakonu o drugem tiru. Za šest obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, inšpektorat za notranje zadeve pa obravnava dve zadevi, za kateri obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

17.30  Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 16. ure na ponovnem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru glasovalo 182.729 volivk in volivcev, kar je 10,67 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK).

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije