GLAS LJUDSTVA

Vlada izgubila nekaj točk podpore

Objavljeno 25. avgust 2019 19.50 | Posodobljeno 25. avgust 2019 22.58 | Piše: STA, Ma. M.

LMŠ povečala prednost pred SDS.

Fotografija je arhivska. FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA – Aktualna vlada je po izsledkih ankete, ki jo je za Pop TV opravil inštitut Mediana, izgubila nekaj podpore. Vlado podpira 51,6 odstotka vprašanih, 15,5 odstotka je neopredeljenih, 32,9 odstotka pa ji nasprotuje. Med strankami LMŠ z 18,8 odstotka podpore povečuje prednost pred SDS z nekaj več kot 15,6 odstotka podpore vprašanih.

Sledijo SD s 6,9 odstotka, Levica, ki jo podpira 4,8 odstotka anketirancev, in NSi s štiriodstotno podporo. Spodnji del lestvice začenja Desus z 2,9 odstotka podpore, za njim pa SAB, ki jo podpira 2,4 odstotka vprašanih, in SNS z 2,3 odstotka podpore. Neparlamentarna SLS je deveta z dvema odstotkoma podpore, Cerarjeva SMC pa deseta z 1,8 odstotka podpore vprašanih.

Krepi pa se število neopredeljenih. Vsak peti vprašani (20,3 odstotka) ne ve, koga bi izbral. Vsak deseti (10,2 odstotka) ne bi izbral nobene od obstoječih strank, ostali (2,8 odstotka) pa niso želeli odgovarjati.

Na vrhu lestvice priljubljenosti ni sprememb. Prvi je predsednik vlade Marjan Šarec, drugi predsednik republike Borut Pahor, tretji pa evropski poslanec SD Milan Brglez. Sledijo še evroposlanka Tanja Fajon, zdravstveni minister Aleš Šabeder in prvak NSi Matej Tonin.

Na polovici lestvice na desetem mestu podporo pridobiva gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Skok meseca pa je z jasno retoriko pri projektu drugi tir uspel infrastrukturni ministrici in predsednici SAB Alenki Bratušek, ki je pristala na 12. mestu. Medtem se vodji Levice Luki Mescu (17. mesto) nikakor ne uspe prebiti z dna lestvice.

Lestvico zaključujejo zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar na 18. mestu, sledita predsednik SDS Janez Janša in obrambni minister ter predsednik Desusa Karl Erjavec.

Anketo je inštitut Mediana opravil na vzorcu 722 anketiranih.
Deli s prijatelji