V Slovenijo prihaja več tisoč Filipincev: medicinske sestre, šoferji, gradbeniki ...

Filipinska vlada je že potrdila sestanek, doma pa očitno tajne pogovore ministrstva zanikajo. Prve filipinske medicinske sestre v naših bolnišnicah že spomladi?
Fotografija: Filipinci so pripravljeni priti v osrednjo Evropo. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Filipinci so pripravljeni priti v osrednjo Evropo. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Slovenija se v nekaterih panogah sooča s kritičnim pomanjkanjem delovne sile, zato je menda pripravljena uvoziti več tisoč delavcev s Filipinov, smo izvedeli od virov na ministrstvu za delo na Filipinih.

Državi naj bi se dogovarjali o o zaposlovanju filipinskih medicinskih sester, voznikov tovornjakov, gradbenikov in podobnih profilov delavcev.
Preberite tudi: Razkrivamo, kdo novači filipinske delavce za delo v Sloveniji in kdaj pridejo
Kot je povedal sekretar s filipinskega ministrstva za delo in zaposlovanje Silvestre Bello, želi Slovenija zaposliti od 2.000 do 5.000 kvalificiranih in polkvalificiranih delavcev. Na to temo so na Filipinih že potekali pogovori med slovenskimi in tamkajšnjimi predstavniki, za izvedbo dogovora pa menda zelo pritiska slovenska stran. Podpisa sporazuma o 'napotitvi' delavcev sicer še ni. »Slovencem sem povedal, da moramo najprej podpisati bilateralni dogovor,« je povedal Bello. Postopki naj bi trajali okoli tri mesece, kar pomeni, da lahko prve filipinske medicinske sestre v naših bolnišnicah pričakujemo spomladi.

 

Filipini lahko takoj zadovoljijo potrebe po delovni sili


Bi lahko delavci iz te azijske države lahko znižali ceno naše delovne sile? Bello je Filipincem prek medijev sporočil, da izobraženi delavci v povprečju lahko pričakujejo okoli 1.000 dolarjev oziroma 895 evrov plače v Sloveniji.

»Iz Slovenije še nimamo naročil za delo, saj moramo najprej podpisati bilateralni dogovor. Javnosti svetujemo, naj počaka na uradno objavo, nato bomo začeli sprejemati vloge,« je številnim zainteresiranim delavcem sporočil Bello, s čimer bi zadovoljili slovenske potrebe po delovni sili. Med pogoji za delo bo tekoče znanje angleškega jezika.

Pomanjkanje delovne sile je v Sloveniji posebej pereče v zdravstvenem in socialnem varstvu, izobraževanju in gradbeništvu. Filipinski delavci sicer veljajo za marljive, poslušne, ubogljive in ne preveč 'sitne', ko gre za vprašanje spoštovanja delavskih pravic. 


Domače ministrstvo za delo: O tem nič ne vemo


Ko smo preverjali informacije na ministrstvu za delo, smo dobili presenečen odziv, saj da o zaposlovanju filipinskih delavcev v Sloveniji prvič slišijo. »O tem nismo seznanjeni. Pobuda po sklenitev sporazuma s strani Slovenije ni bila poslana niti je nismo prejeli s strani Filipinov,« so nam odgovorili. Slovenija ima podpisan dogovor o zaposlovanju tujih delavcev le iz dveh držav, in sicer Srbije in BiH.

Kdo iz Slovenije sklepa dogovor s Filipinci, preiskujemo naprej in bomo o tem poročali v kratkem.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije