Tožilstvo prejelo ovadbe zaradi starostnikov, kdo in proti komu, ni znano

Starostniki domnevno niso bili primerno obravnavani v domovih za starejše v času koronakrize.
Fotografija: Dom starejših občanov Kamnik. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Dom starejših občanov Kamnik. FOTO: Jure Eržen, Delo

Tožilstvo je za oddajo Tarča na TV Slovenija potrdilo, da so prejeli ovadbo več oseb zaradi obrazcev, s katerimi naj bi v domovih za starejše pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja. Ministrstvo za zdravje pa je predlagalo nadzor nad dogajanjem na terenu.

Igor Muževič, zdravnik v Domu starejših občanov Kamnik in tudi soavtor priporočil, naj se vse oskrbovance iz domov starejših, okužene z novim koronavirusom, pošilja na zdravljenje v bolnišnico, je potrdil, da je tudi sam prejel navodilo ministrstva za zdravje, naj se za vse oskrbovance pripravi načrt zdravljenja v primeru okužbe. 


Obrazec ni sporen

Zdravniki po Muževičevih besedah niso povsem razumeli omenjenih navodil in so kasneje od avtorice dobili pojasnila, da ne gre za paliativne načrte in da se je o vsaki odločitvi treba pogovoriti s svojci in z zdravniki. Po oceni Muževiča sam obrazec ni sporen, tudi v navodilih namreč piše, naj se ga pripravi skupaj s svojci. Po njegovih besedah so bili problematični trije domovi in je tam potreben strokovni nadzor.

Da bo predlagal nadzor nad dogajanjem na terenu, je napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar. O pripravljenih obrazcih in navodilih za načrt zdravljenja je dejal, da so to strokovna navodila in ne navodila politike. Ponovil je, da je edini obrazec, ki ga je izdalo ministrstvo za zdravje, pripravila koordinatorka za paliativno oskrbo pri ministrstvu. Bil je javno objavljen in namenjen temu, da bi imel zdravnik, ki bi sprejel v obravnavo bolnika s covidom 19, informacije o njegovem zdravstvenem stanju pred okužbo, na podlagi česar bi se lažje odločal o njegovem zdravljenju, je pojasnil.

Na vprašanje, zakaj torej nekateri zdravniki teh obrazcev niso želeli izpolniti, je odgovoril, da je to odvisno od tega, kako so regijski koordinatorji za covid 19 sodelovali, in da so nekateri očitno pripravljali svoje, drugačne obrazce.
 

V Celju jasni: Potrebna je bila ocena, okužba se je nezadržno širila

​Pojasnilo v zvezi s tem so na svojih spletnih straneh objavili tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer so sodelovali pri obravnavi z novim koronavirusom okuženih oskrbovancev doma starejših iz Šmarja pri Jelšah. Kot so pojasnili, so po sklepu t. i. bolnišnične poveljniške skupine konzilijarno ekipo zdravnikov poslali v šmarski dom, ko se je okužba tam nezadržno širila. Njihova konzilijarna ekipa je opravila pregled vseh oskrbovancev (takrat okoli 190) in izdelala zdravniško oceno o napredovalosti kroničnih bolezni pacientov. Poudarili so, da je to nezavezujoče mnenje, ki je lahko v pomoč zdravnikom, ko bolnika obravnavajo v primeru nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja in nimajo dostopa do vse njegove zdravstvene dokumentacije. To mnenje jim lahko pomaga pri odločanju, na kakšen način in kje bodo zdravili bolnika.

Ena ovadba za več oseb

Po poročanju Tarče je tožilstvo potrdilo, da v zvezi s tem že poteka predkazenski postopek, saj da so prejeli kazensko ovadbo ene fizične osebe za več fizičnih oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije