PRISPELE NA BRNIK

Tako so na Kitajskem pakirali maske za slovenske otroke (VIDEO)

Po dolgih tednih čakanja so v Slovenijo prispele otroške maske. Društvu Vilijem Julijan jih je uspelo pridobiti kot donacijo s pomočjo kitajske organizacije za redke bolezni.
Fotografija: Kitajska organizacija za redke bolezni je pokazala izjemno srčnost in Sloveniji donirala 8000 mask. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Kitajska organizacija za redke bolezni je pokazala izjemno srčnost in Sloveniji donirala 8000 mask. FOTO: Facebook

Še pred razglasitvijo epidemije v Sloveniji se je pokazalo, da v lekarnah in bolnišnicah primanjkuje otroških zaščitnih mask. Prek spletnih omrežij so se porajale pobude za zagotovitev teh mask, saj so se starši otrok, ki imajo zaradi redke bolezni ali zahtevnega zdravljenja porušen imunski sistem in odhajajo v domačo oskrbo, znašli v stiski. Mask ni bilo mogoče nikjer več kupiti. V društvu Viljem Julijan, ki so tako rekoč glas otrok z redkimi boleznimi, so kmalu pridobili 1000 mask od ameriškega distributerja, a je hitro postalo očitno, da ta količina zaradi dolgotrajnosti izrednih razmer ne bo zadostovala. Akcijo so nadaljevali in po mrzličnem iskanju končno našli partnersko organizacijo na Kitajskem, ki jim je pristopila na pomoč. Dva tedna so čakali, da je pošiljka prispela v Slovenijo, pri tem pa so se povezali tudi s slovenskim veleposlaništvom v Pekingu.

V Društvu Viljem Julijan so iz tujine dobili 8000 otroških obraznih zaščitnih mask, ki jih v Sloveniji praktično ni na razpolago že od začetka epidemije koronavirusa. Maske bodo razdelili otroškim oddelkom vseh slovenskih bolnišnic in vsem otrokom, ki jih nujno potrebujejo. FOTO: Društvo Viljem Julijan
V Društvu Viljem Julijan so iz tujine dobili 8000 otroških obraznih zaščitnih mask, ki jih v Sloveniji praktično ni na razpolago že od začetka epidemije koronavirusa. Maske bodo razdelili otroškim oddelkom vseh slovenskih bolnišnic in vsem otrokom, ki jih nujno potrebujejo. FOTO: Društvo Viljem Julijan
Na praznični petek je na Brniku pristalo letalo z 12 tonami zaščitne opreme s Kitajske. Med njimi je bila tudi težko pričakovana pošiljka 8000 otroških mask. »Sedaj bo ta količina zadostovala za dovolj časa, da si lahko starši otrok in bolnišnice vsaj malo oddahnejo,« je za Slovenske novice povedal Nejc Jelen iz Društva Viljem Julijan.

Vse otroške mask so pridobili s pomočjo Kitajske organizacije za redke bolezni (Chinese Organization for Rare Disorders – CORD) v sodelovanju z japonsko farmacevtsko multinacionalko Takeda, ki je prispevala donacijo za maske. V iskanje in pridobivanje otroških mask so v društvu vložili več kot en mesec truda in so presrečni, da so sedaj končno le prispele v Slovenijo. Maske so že začeli podarjati – dostavljajo in pošiljajo jih otroškim oddelkom slovenskih bolnic ter družinam otrok z redkimi boleznimi. 1000 mask so kot donacijo že osebno dostavili Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, v naslednjih dneh pa jih bodo dostavili ali poslali tudi drugim bolnišnicam.



 »V času epidemije koronavirusa se je na nas za maske obrnilo že več kot 100 družin malih borcev in z vsem srcem jih vsem pošljemo. Vsega skupaj smo v teh dveh mesecih pridobili skoraj 10.000 otroških mask in vse jih naprej podarjamo kot donacijo.« Tudi Gregor in Nina, oče in mati Viljema Julijana, po katerem je društvo poimenovano, se zelo dobro zavedata pomena te zaščite. »Otroške maske je namreč pogosto moral nositi tudi Viljem Julijan, ki je bil zaradi svoje redke bolezni zelo občutljiv za bakterijske in virusne okužbe, ki so bile zanj življenje ogrožajoče,« je pojasnil Jelen. Vsaka okužba je za zdravje bolnih otrok z močno oslabljenim imunskim sistemom lahko tudi smrtno nevarna, zato je nujno, da takšni otroci na obrazu nosijo zaščitne maske, zlasti ko gredo kam ven.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije