PROJEKCIJE

Evropski parlament: Največ sedežev desnosredinski EPP

Ocena v Evropskem parlamentu: Volilna udeležba v EU 27 blizu 51 odstotkov.
Fotografija: Evropski parlament FOTO: Milka Bizovičar
Odpri galerijo
Evropski parlament FOTO: Milka Bizovičar

LJUBLJANA – V Evropskem parlamentu bo še naprej najmočnejša desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Na drugo mesto se spet uvršajo socialdemokrati, na tretje pa liberalci, ki so v primerjavi z letom 2014 med vsemi skupinami pridobili največ sedežev, kaže prva projekcija sedežev v Evropskem parlamentu.
Precej boljši izid kot pred petimi leti se obeta Zelenim, ki jim prve ocene napovedujejo 71 sedežev, kar je za 19 sedežev več, kot jih imajo sedaj. S tem bi se uvrstili na četrto mesto.


Tu lahko v živo spremljate štetje glasov.

Trenutna projekcija FOTO: Zaslonsla Slika
Trenutna projekcija FOTO: Zaslonsla Slika





V Franciji nacionalisti Le Penove pred stranko predsednika Macrona

V Franciji rezultati vzporednih volitev današnjih evropskih volitev napovedujejo tesno zmago skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen pred stranko Naprej republika predsednika države Emmanuela Macrona.
French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen reacts after the first results in Paris, France, May 26, 2019. REUTERS/Charles Platiau FOTO: Charles Platiau Reuters
French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen reacts after the first results in Paris, France, May 26, 2019. REUTERS/Charles Platiau FOTO: Charles Platiau Reuters

Velik uspeh je s tretjim mestom zabeležila zelena stranka EELV, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za precejšen poraz francoskega predsednika, ki pa so ga napovedovale že ankete pred volitvami.

V Italiji zmago napovedujejo Ligi

V Italiji vzporedne volitve zmago napovedujejo nacionalistični Ligi z okoli 30 odstotki glasov pred Demokratsko stranko (PD), ki naj bi dobila od 21 do 25 odstotkov podpore, in Gibanjem pet zvezd z 18,5 do 22,5 odstotka podpore. Sledijo desnosredinska Naprej Italija in skrajno desni Bratje Italije.

V Veliki Britaniji zmagala Stranka brexit, vladajoči konservativci šele peti

V Veliki Britaniji je na evropskih volitvah v skladu s pričakovanji zmagala evroskeptična Stranka brexit evroposlanca Nigela Faragea z 31,5 odstotka glasov, kažejo prvi izidi glasovanja, ki je na Otoku potekalo v četrtek. Vladajoči konservativci premierke Therese May so z le 7,5 odstotka glasov utrpeli hud poraz in so šele peti.

V Nemčiji hude izgube za koalicijo

V Nemčiji so na evropskih volitvah koalicijske stranke, konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD), utrpele hude izgube. CDU/CSU ostaja na prvem mestu z 28,1 odstotka podpore, kar je osem odstotnih točk manj kot pred petimi leti, sledijo pa Zeleni z 20,9 odstotka podpore, je razvidno iz izidov vzporednih volitev televizij ZDF in ARD.
Bruselj. FOTO: Yves Herman, Reuters
Bruselj. FOTO: Yves Herman, Reuters

Nemški volivci so na tokratnih volitvah kaznovali vladajočo koalicijo, pri čemer so največjo izgubo utrpeli manjši koalicijski partnerji socialdemokrati. Obe vladajoči stranki se bosta morali sprijazniti tudi z najslabšim rezultatom na evropskih volitvah doslej.

Na Madžarskem kaže na Orbanovo zmago

Konservativni premier Viktor Orban je prepričljivi zmagovalec današnjih evropskih volitev na Madžarskem, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Koalicija njegovega Fidesza in KDNP naj bi prejela 56 odstotkov glasov, je pokazala telefonska anketa agencije Nezopont.
Viktor Orban. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters
Viktor Orban. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters

V boju za drugo mesto so izenačeni opozicijski socialisti in Demokratična koalicija, oboji naj bi prejeli po okoli 10 odstotkov glasov. Slabše kot pred petimi leti pa kaže nacionalistični stranki Jobbik, ki naj bi dobila okoli devet odstotkov glasov.


V Španiji glede na vzporedne volitve slavili socialisti

Na današnjih evropskih volitvah v Španiji so močno slavili socialisti španskega premierja Pedra Sancheza z 28,9 odstotka glasov, kažejo vzporedne volitve inštituta Celeste-Tel. To je skoraj šest odstotnih točk več kot pred petimi leti. Na drugem mestu je medtem Ljudska stranka s 17,9 odstotka glasov, poročajo španski mediji.

Na Hrvaškem pričakovana zmaga HDZ

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je zmagovalka današnjih volitev za Evropski parlament s 24,43 odstotka glasov, kažejo vzporedne volitve. Sledi največja opozicijska stranka SDP z 18,38 odstotka glasov. Presenetljivo tretja je lista sodnika Mislava Kolakušića, ki je dobila 8,2 odstotka. Volilna udeležba je bila nekoliko večja kot pred petimi leti.

Na Švedskem kaže na zmago socialdemokratov, uspeh desničarskih populistov

Na Švedskem so zmagali vladajoči socialdemokrati, ki so glede na projekcije prejeli 25,1 odstotka glasov. So pa velik uspeh zabeležili desničarski populisti Švedski demokrati, ki so s 16,9-odstotno podporo pristali na tretjem mestu tik za desnosredinsko Zmerno stranko s 17,6 odstotka glasov.

Na Poljskem zmaga vladajoče PiS

Na Poljskem je na evropskih volitvah slavila vladajoča stranka Zakon in pravičnost, saj ji vzporedne volitve pripisujejo 42,4 odstotka glasov. Sledi opozicijska Evropska koalicija z 39,1 odstotka podpore.


Na Slovaškem slavilo liberalno zavezništvo

Na evropskih volitvah na Slovaškem je glede na današnje ocene slavilo liberalno zavezništvo strank Napredna Slovaška (PS) in Skupaj. V novem sklicu Evropskega parlamenta pa bodo imeli Slovaki tudi poslanca iz vrst skrajno desne Ljudske stranke naša Slovaška (LSNS), navaja neuradne ocene političnih strank slovaška tiskovna agencija Tasr.

Na Danskem poraz desnih populistov

Na Danskem je desna populistična Danska ljudska stranka (DF) glede na vzporedne volitve utrpela hude izgube in bo izgubila dva od štirih evropskih poslancev. Zmagovalci volitev so socialdemokrati z okoli 23 odstotki podpore in levo liberalna stranka Venstre premierja Larsa Lokkeja Rasmussena, ki so ji volivci namenili okoli 21 odstotkov glasov.


V Avstriji zmagala ÖVP 

V Avstriji je zmagala Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ki je prejela 34,5 odstotka glasov. Sledijo socialdemokrati (SPÖ) s 23,5 odstotka podpore in svobodnjaki (FPÖ) s 17,5 odstotka, je razvidno iz projekcij televizij ORF in ATV ter avstrijske tiskovne agencije APA. V primerjavi z evropskimi volitvami leta 2014 je ÖVP edina avstrijska stranka, ki je okrepila svojo podporo.
Sebastian Kurz, Dunaj. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Sebastian Kurz, Dunaj. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Pred petimi leti je namreč prejela 27 odstotkov glasov in pet sedežev v Evropskem parlamentu, tokrat pa so ji glede na projekcije volivci namenili 34,5 odstotka glasov, kar pomeni, da jo bo v novem sklicu Evropskega parlamenta ÖVP zastopalo sedem poslancev.

V Bolgariji zmaga vladajoče stranke Gerb

V Bolgariji je sodeč po projekcijah volilnih izidov, prepričljivo zmagala vladajoča konservativna stranka Gerb premierja Bojka Borisova. Prejela naj bi okoli 33 odstotkov glasov, pred opozicijskimi socialisti, ki se jim obeta okoli 23 odstotkov glasov, je poročala bolgarska televizijska mreža bTV.




V Grčiji vodijo konservativci pred vladajočo Sirizo

Grški premier Aleksis Cipras je po porazu njegove leve stranke Siriza na današnjih evropskih volitvah nocoj pozval k predčasnim volitvam v Grčiji. Zavzel se je, da bi te potekale takoj po drugem krogu lokalnih volitev, ki bodo 2. junija. V Grčiji je zmagala konservativna Nova demokracija s 33,5 odstotka glasov, Siriza pa je s 25 odstotki glasov pristala na drugem mestu in tako prvič po letu 2014 zabeležila poraz na kakih volitvah. Socialistično Gibanje sprememb (Kinal) je s 7,7 odstotka pristalo na tretjem mestu, komunistična stranka KKE pa je prejela 5,5 odstotka. Neonacistična Zlata zora je utrpela hud padec podpore, in sicer je glede na vzporedne volitve dobila 4,5 odstotka glasov, skoraj pet odstotnih točk manj kot leta 2014.


Na Cipru vladajoča stranka izgubila podporo

Na evropskih volitvah na Cipru je zmagala vladajoča konservativna stranka DISY, ki je glede na vzporedne volitve inštituta Prime osvojila 28 do 32 odstotkov glasov. To je sicer precej manj kot na zadnjih volitvah, ko je osvojila 37,8 odstotka. Na drugo mesto se je danes uvrstila leva AKEL (26 do 30 odstotkov), kažejo vzporedne volitve.

Bruselj. FOTO: Yves Herman, Reuters
Bruselj. FOTO: Yves Herman, Reuters



Na Malti kaže na gladko zmago vladajočih laburistov

Na Malti se zmaga na današnjih evropskih volitvah obeta vladajočim laburistom. Kot poročajo tamkajšnji mediji, ki se sklicujejo na projekcije volilnih izidov, naj bi ti dobili štiri od skupaj šestih poslancev v Evropskem parlamentu, kolikor jih pripada tej mali državi. Preostala dva sedeža naj bi pripadla opozicijski Nacionalistični stranki.

V Romuniji izenačenje vladajoče in glavne opozicijske stranke

V Romuniji so na današnjih evropskih volitvah izenačeni vladajoči Socialni demokrati (PSD) ter največja opozicijska Narodna liberalna stranka (PNL) - oboji so glede na izide vzporednih volitev prejeli po 25,8 odstotka glasov, poroča bruseljski spletni medij Politico.

Na Finskem zmaga konservativcev, podpora evroskeptikom stabilna

Na Finskem je na volitvah v Evropski parlament največ glasov, 20,1 odstotka, danes dobila konservativna Stranka narodne koalicije, ki bo tako obdržala tri od skupno 13 finskih evroposlancev, kažejo prvi volilni izidi. Stabilna je tudi podpora evroskeptičnim Pravim Fincem, ki bodo s 13,3 odstotka še naprej imeli dva poslanska sedeža.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije