OBNOVA ALJAŽEVEGA STOLPA

VIDEO, FOTO: Nacionalni simbol nazaj na vrhu Triglava

Objavljeno 03. oktober 2018 08.35 | Posodobljeno 03. oktober 2018 12.39 | Piše: Boštjan Fon, N. Č.

Vse oči so danes uprte v obnovljeni Aljažev stolp.

Točno ob 11.48 se je Aljažev stolp dvignil s heliodroma v Mojstrani. FOTO: Boštjan Fon
LJUBLJANA – Aljažev stolp, ki na Triglavu kraljuje že od leta 1895, je danes zasijal v novi podobi. Zaradi dotrajanosti so ga 7. septembra letos začasno prestavili v dolino, danes pa so obnovljenega vrnili na vrh Triglava. Tam so temeljito uredili tudi podstavek in okolico.

image
Vojaško plovilo Cougar je najprej transportiralo delovno ekipo na vrh Triglava. FOTO: Boštjan Fon

11.48 Aljažev stolp se je dvignil s heliodroma v Mojstrani. Vojaški helikopter je z njim naredil simbolični krog nad Dovjem, od koder je župnik Jakob Aljaž za slovenski narod storil tako pomembno dejanje. Brez posebnih težav helikopter leti proti vrhu Triglava, kjer se bo opravila montaža simbola slovenstva.

11.31 Točno ob 11.31 je v Mojstrano priletelo vojaško plovilo Cougar, ki je najprej transportiralo delovno ekipo na vrh Triglava. Med tem se Aljažev stolp pripravlja za dvig, ki naj bi se zgodil v naslednjih 30 minutah.

image
Pravkar so gasilci odmaknili občinstvo iz kroga Aljaževega stolpa, saj je bil za to uro napovedan prihod helikopterja, a je sledila informacija, da se bo nalet helikopterja zamaknil še za pol ure. FOTO: Boštjan Fon

9.00 Stolp je že na helioportu, kjer se zbirajo prijatelji gora in se ob njem veselo fotografirajo. Pričakuje se nalet vojaških plovil in helikopterja, ki naj bi predvidoma ob 10. uri ponesel Aljažev stolp na vrh Triglava, a se je vrnitev zamaknila na 11. uro, pozneje pa še na 11.30. Za zamik poleta naj bi prišlo zaradi neugodnega leta. So pa gasilci že odmaknili občinstvo iz kroga Aljaževega stolpa, saj je bil za to uro napovedan prihod helikopterja.

image
Vojaško plovilo Cougar je najprej transportiralo delovno ekipo na vrh Triglava. FOTO: Boštjan Fon

Vreme je popolnoma jasno in ravno pravšnje za vrnitev stolpa na mesto, kamor ga je postavil župnik Jakob Aljaž.


Od 9. ure dalje ste lahko v živo spremljali vračilo Aljaževega stolpa na Triglav.


Zahtevna obnova, ki so se je lotili strokovnjaki Narodnega muzeja Slovenije in restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine, naj bi stala okoli 50.000 evrov.

Deli s prijatelji