DRUGI TIR

Sloveniji četrt milijarde evrov posojila

Objavljeno 15. maj 2019 14.52 | Posodobljeno 15. maj 2019 15.18 | Piše: STA, T. V.

EIB potrdil 250-milijonsko posojilo za drugi tir.

Teren za gradnjo drugega tira. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je odobril posojilo za projekt drugi tir Divača–Koper v višini do 250 milijonov evrov, so potrdili pri hišni banki EU. Zdaj bodo nosilci projekta z EIB začeli tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) bi moral o posojilu za drugi tir odločati 9. aprila, a so, kot so takrat v EIB pojasnili, nekaj točk dnevnega reda zamaknili zaradi dolgih dolgih razprav, povezanih z brexitom.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je izrazila pričakovanje, da bo EIB pokazal zeleno luč. »Evropska komisija je dala pozitivno mnenje, zato sem prepričana, da naša država upravičeno pričakuje, da bo EIB pristopil k projektu,« je poudarila še pred odločitvijo EIB.

Pogoj je poroštvo države

Pozitivno odločitev EIB je pričakoval tudi generalni direktor projektnega podjetja 2TDK Dušan Zorko. V projektnem podjetju so bili pripravljeni tudi na »plan b« in bi 2TDK tako posojila iskala pri komercialnih bankah.

EIB je za pogoj za posojilo postavil državno poroštvo, kar, kot je večkrat izpostavila Bratuškova, ne bi smela biti težava. Poroštveni zakon je namreč pripravljen, sprejet pa mora biti do podpisa kreditnih pogodb, torej predvidoma do konca leta.

Z zeleno lučjo EIB je zaprt pomemben del finančne konstrukcije projekta, za katerega je potrebnih nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov.
Deli s prijatelji