PESTRO DOGAJANJE

Pripravite se, izdano rdeče opozorilo: prihajajo neurja, močan veter in toča

Nevihte se lahko zavlečejo pozno v noč.
Fotografija: Petek bo vremensko zelo pester, zato pazljivo. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Petek bo vremensko zelo pester, zato pazljivo. FOTO: Pixabay

LJUBLJANA – Danes nas čaka pestro vremensko dogajanje, ki se bo zavleklo pozno v noč na soboto. Pogoste bodo plohe in nevihte, možna so krajevna neurja z močnimi sunki nevihtnega piša in točo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).
 
Arso je za vso Slovenijo izdal oranžni, drugi najvišji alarm. FOTO: Arso
Arso je za vso Slovenijo izdal oranžni, drugi najvišji alarm. FOTO: Arso
Prvi izrazitejši val neviht bo Slovenijo prešel dopoldne in sredi dneva, drugi pa predvidoma proti večeru. Ob nevihtah bo na Obali zapihal močan veter zahodnih in severnih smeri, s sunki predvidoma od 70 do 100 kilometrov na uro. Severno polovico Slovenije naj bi nevihtni val iznad Italije in Avstrije zajel že v dopoldanskih urah, kasneje naj bi nevihte zajele vso državo, izključen ni nastanek supercelic.
 
Rdeče opozorilo Severe Weather Europe. FOTO: Zajem zaslona
Rdeče opozorilo Severe Weather Europe. FOTO: Zajem zaslona
Popoldne naj bi se nevihte pojavljale zlasti v zahodni in južni Sloveniji ter se širile proti vzhodu. Pozno popoldne oziroma v večernih urah naj bi iznad Italije nad severni Jadran pripotoval nevihtni sistem, ki bi se lahko oblikoval v nevihtno linijo, ta pa bi nato dosegla Obalo, hrvaško Istro ter del zahodne in južne Slovenije. Zaradi možnosti obnavljanja nevihtnih celic nad istimi območji so lokalno možne tudi večje količine padavin, ki bi lahko povzročile hiter porast in razlivanja hudournikov ter manjših potokov, opozarja neurje.si.
 
Zaradi možnosti močnejših neviht z močnim vetrov, obilnimi padavinami ter potencialno veliko točo so na spletnem portalu Severe Weather Europe za zahodni in jugovzhodni del Slovenije izdali rdeče, drugo najvišje opozorilo.

Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko v petek čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo. Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht. Reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.
Z zahoda se nad Slovenijo že valijo nevihtni oblaki. FOTO: Pixabay
Z zahoda se nad Slovenijo že valijo nevihtni oblaki. FOTO: Pixabay

Do sobotnega jutra bodo padavine večinoma ponehale. Od zahoda se bo jasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo na severozahodu okoli 12, drugod od 15 do 18 stopinj. Večinoma bo sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27, na Primorskem do 29 stopinj.
 
V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu možna kakšna ploha. V prvi polovici naslednjega tedna bodo dopoldnevi večinoma sončni, popoldne pa je vsak dan možna kakšna ploha ali nevihta. Verjetnost padavin bo še nekoliko večja v drugi polovici obdobja. Najvišje temperature bodo do srede med 25 in 30 stopinjami, nato se bo predvidoma nekoliko ohladilo, napoveduje Arso.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije