ZA PISATELJA

Poklon Cankarju v bežigrajskem domu starejših

Objavljeno 14. december 2018 10.06 | Posodobljeno 14. december 2018 10.06 | Piše: Vojko Zakrajšek
Ob stoti obletnici pisateljeve smrti so odprli razstavo. Odprtje so pospremili s kulturno prireditvijo.
Domski pevski zbor, povsem na desni vsestranski Janez Korošec FOTO: Vojko Zakrajšek
Varovanci doma so v polnem številu skupaj z zaposlenimi prisluhnili programu, ki ga je sestavila in oblikovala upokojena profesorica slovenskega jezika, gospa Ana Pogorelec Tomažič, tudi sama varovanka te ustanove. V uvodu je opisala življenjsko pot in delo Ivana Cankarja, s citati iz pisateljevih tekstov pa je proslavo popestril gospod Janez Korošec, tudi upokojenec, ki kot zunanji gost redno sodeluje na različnih prireditvah v domu. Je izvrsten recitator, tudi zapoje skupaj z domskim pevskim zborom, najraje pa raztegne harmoniko.

image
Domski pevski zbor, povsem na desni vsestranski Janez Korošec FOTO: Vojko Zakrajšek

Domski pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Mateje Kunstek je ubrano zapel ljudsko Je pa davi slanca pala in vsem znano Šumijo gozdovi domači. V programu je sodelovala tudi 17-letna Eva Pogorelec, najmlajša vnukinja Ane Pogorelec. Udeležencem se je predstavila s Chopinovim valčkom in nokturnom opus 9 ter Beethovnovo Patetično sonato. Polurni program je bil vsebinsko bogat in raznolik, lahko bi rekli, da je bilo za vsakega nekaj.

image
Z leve: Eva Pogorelec, avtorica razstave in proslave Ana Pogorelec Tomažič in delovna terapevtka med nastopom FOTO: Vojko Zakrajšek

Razstava ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja, ki so jo ob tej priložnosti postavili na hodniku – tudi to je delo Ane Pogorelec Tomažič – pa si zasluži posebno pozornost, saj se na 13 velikih panojih odvrti življenje pisatelja in pesnika od rojstva do smrti.

Program je sestavila upokojena profesorica, tudi sama varovanka doma.

Ogledamo si njegovo mladost, pokukamo v njegovo ljubezensko in družinsko življenje, s prikazom naslovnic in kopij rokopisov nekaterih romanov, povesti, črtic in dram nas avtorica razstave spomni in opozori na pisateljevo veliko ustvarjalno moč. Dodajmo, da so v bežigrajskem domu starejših s kulturno prireditvijo proslavili tudi 10. maj, dan Cankarjevega rojstva.
Deli s prijatelji