MOBILNA OMREŽJA

Po osnovnih šolah delili zloženke, polne neresnic in zavajanj

Kdo se odloča, kaj lahko pride v roke osnovnošolcem? Ali je omrežje 5G res zdravju nevarno? Kaj od zapisanega v zloženkah sploh drži, smo preverili pri profesorju s fakultete za elektrotehniko.
Fotografija: FOTO: Nicoelnino Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Nicoelnino Getty Images/istockphoto

Nedavno so bile po slovenskih osnovnih šolah dostopne t. i. informativne zloženke o elektromagnetnih sevanjih, v katerih je precej napačnih in netočnih informacij o izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju, o škodljivosti elektromagnetnega sevanja, povezavi wi-fi, omrežju 5G ...

Po šolah je bilo razposlanih 230.000 izvodov propagandne zloženke. Zloženko so pripravili in po šolah razposlali Mladinski mediji, ki »izdajajo brezplačne zloženke z uporabnimi vsebinami za učence, na njih poleg naših uporabnih vsebin običajno objavijo izključno nekomercialne oglase ministrstva, različni evropski projekti ali druge družbeno koristne organizacije«. Vsebina, ki smo jo zaznali kot sporno in obsega vsaj eno petino zloženke, je, kot so nam zatrdili iz uredništva Mladinskih medijev in potrdili pri ZEG (Zveza ekoloških gibanj Slovenije), »uredniška vsebina ZEG  in v celoti del njihovega oglasa«. 

V uredništvu smo pridobili omenjeno zloženko in pri strokovnjaku doc. dr. Boštjanu Batagelju iz laboratorija za sevanje in optiko na fakulteti za elektrotehniko preverili zapisano v zloženki. Kar za nekaj trditev iz zloženke se je izkazalo, da so nepravilne. V nadaljevanju preberite navedbe iz zloženke in komentarje dr. Batagelja.

Kdo je dovolil deljenje teh zloženk po šolah?

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo preverili, kdo sprejema odločitve o tem, katere zloženke in podoben material se bodo delili po šolah in kdo nadzoruje vsebino materiala. Pojasnili so nam, da je z zakonom zagotovljena avtonomija šolskega prostora. Ta določa, da se dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, lahko izvajajo samo z dovoljenjem ravnatelja. Da pa je ministrstvo leta 2013 predlagalo šolam, naj bodo učenci v celoti izvzeti iz neposrednega nagovarjanja ponudnikov zavarovanj, storitev, obšolskih dejavnosti in naj se učencem ne delijo sporočila z oglasno vsebino. Brez predhodnega soglasja staršev naj se učencem ne predstavljajo storitve, ponudbe, izdelki, so priporočili. Je pa odločitev ravnatelja, ali vsebine oceni kot ustrezne in omogoči dostop do njih učencem. Kršitve šolske zakonodaje obravnava inšpektorat za šolstvo in šport.

Kaj od zapisanega v zloženki ne drži?

Skenirana sporna stran iz zloženke o EMS. Vir: Zloženka, izdajatelj: Mladinski mediji. FOTO: Sken
Skenirana sporna stran iz zloženke o EMS. Vir: Zloženka, izdajatelj: Mladinski mediji. FOTO: Sken
V zloženki je navedeno (nelektorirano):

»Poznavalci priporočajo 25x manjšo obremenitev bivalnih in delovnih prostorov z EMS, kot dovoljuje naša zakonodaja. V Sloveniji imamo star zakon iz leta 1996, ko mobiteli in bazne postaje in Wi-Fi sploh še niso bili množično prisotni, in dovoljuje obremenitev z EMS do 10 mikro Tesla. Danes, ko smo EMS izpostavljeni praktično ves dan, doma, na poti, in v šoli/službi, pa nekateri strokovnjaki svetujejo 25x manjšo dovoljeno obremenitev z EMS, kar je 0,43 mikro Tesla, saj se je od takrat bistveno spremenil čas naše izpostavljenosti EMS. Dokazano je, da daljša izpostavljenost EMS omrežja 5G povzroča raka pri glodalcih, učinke na človeka pa moramo še raziskati.«

Dr. Batagelj: Izjava je zapisana zelo površno, saj se sklicuje na »poznavalce«, ki so samooklicani in neakreditirani merilci elektromagnetnega polja. Ti na osnovi teorij zarote diskreditirajo ugledne svetovne institucije, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (angl. World Health Organization – WHO) in Mednarodna komisija za zaščito pred neionizirajočim sevanjem (angl. International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – ICNIRP). Osnovna predpostavka je, da institucijama WHO in ICNIRP ter z njihove strani predpisanim mejnim vrednostim zaupamo. Tudi strokovni posamezniki ne morejo soditi o predpisanih dovoljenih obremenitvah, saj so znanje in izkušnje, zbrane v posamezni, še tako veliki državi, majhni v primerjavi z obsežnim svetovnim znanjem in izkušnjami, ki se tudi vedno dopolnjuje z novimi spoznanji. ICNIRP, ki budno spremlja nove študije, je prav pred nedavnim posodobil mejne vrednosti glede na sodobne raziskave. Kot kaže, pa bodo v družbi vedno obstajali dvomljivci, ki tudi še tako skrbno izdelanim znanstvenim poskusom ne bodo verjeli. Kot razumevajoča družba jim moramo dopustiti lastno mišljenje in izbran načina življenja, ki je po njihovi izbiri lahko tudi brez prebiranja Slovenskih novic v elektronski obliki na pametni napravi.     

Površnost avtorjev brošure se vidi tudi v tem, da ne ločijo med zakonom in uredbo. V Sloveniji imamo uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, ki je resda iz leta 1996, vendar je bila že takrat zelo vizionarsko napisana in tudi z veliko mero previdnosti, saj ima predpisane strožje mejne vrednosti od mednarodnih priporočil. Pred letom dni sem sodeloval v konzorciju, kjer smo izdelali predlog prenovljene uredbe, ki je vsebovala tudi večji nadzor nad obremenitvami s sevanjem, vendar ni prišla skozi javno razpravo, ker so nekatere nevladne organizacije blokirale njeno sprejetje. Kot kaže, jim zastarela uredba ustreza, saj jim je dobra podlaga za hujskanje državljanov.  

Res je, da omrežje wi-fi leta 1996 še ni bilo množično prisotno, vendar so bile že pred tem opravljene številne zdravstvene raziskave izpostavljenosti elektromagnetnemu valovanju na frekvenci 2,4 GHz. Predpisane varnostne meje so v 70. letih omogočile uvedbo mikrovalovne pečice v gospodinjstva in po letu 1991 uvedbo omrežij. Omrežja wi-fi delujejo na povsem istem frekvenčnem področju kot mikrovalovna pečica, vendar na več kot 1000-krat nižji moči generatorja, zato ne pomenijo nobene resne zdravstvene grožnje. Področje močnega elektromagnetnega polja se razteza zgolj 10 cm od antene usmerjevalnika wi-fi. Treba se je tudi zavedati, da je dovoljena maksimalna oddajna moč usmerjevalnika wi-fi vsaj 10-krat manjša od dovoljene maksimalne oddajne moči pametnega telefona.   

6. decembra 1996, ko je zdaj veljavna Uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju bila objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije, je slovensko ozemlje prekrivalo le nekaj deset baznih postaj za mobilno telefonijo. Danes jih je v Sloveniji že preko 3000, vendar se je obratno sorazmerno s številom baznih postaj zmanjševal njihov domet. Tudi v bodoče bo vsaka novo nameščena bazna postaja tehnologije 5G sevala manj kot dosedanje večje bazne postaje. Samo z zmanjševanjem področja pokrivanja bodo ponudniki informacijsko-komunikacijskih storitev lahko do uporabnikov prenesli zahtevane količine podatkov. Trend zmanjševanja sevanja, ki ga poznamo že zadnjih 30 let, se bo torej še naprej nadaljeval. Bazne postaje se bodo vse bolj približevale končnemu uporabniku, vendar bodo sevale manj in s tem ne bodo ogrožale človeka, živali in druge žive narave. Če se Zveza ekoloških gibanj Slovenije resnično zavzema za zmanjševanje elektromagnetnega smoga, bi morala zahtevati čimprejšnjo ukinitev omrežja 3G in prehod na novo omrežje 5G ali celo na wi-fi, ki ima mnogo manjše sevalne obremenitve.          

Skenirana stran iz zloženke o EMS. Vir: Zloženka, izdajatelj: Mladinski mediji. FOTO: Sken
Skenirana stran iz zloženke o EMS. Vir: Zloženka, izdajatelj: Mladinski mediji. FOTO: Sken
V zloženki je navedeno (nelektorirano): 

»Mobilne telefone imejmo vse dan izključene iz omrežja, klice pa preusmerimo na stacionarni telefon. Mobilni telefon uporabljajte le, ko je nujno, klici naj bodo pod 20 sekund. Med pogovorom telefon držite čim dlje od glave. Ne uporabljajte brezžičnih slušalk. Telefonirajte na prostem, v zgradbah telefon seva še močneje. Svoj mobilnik popolnoma izključite vsaj med poukom in ponoči. Poskrbite, da vaše učilnice Wi-Fi signali ne dosežejo in da v neposredni bližini vaše šole ni javnih Wi-Fi oddajnikov. Za internet ne uporabljajte  Wi-Fi routerjev in mobilnih telefonov (4G in 5G). Internet lahko uporabljate veliko varneje preko mrežnega kabla in optičnih povezav.«

Dr. Batagelj: Dejansko ne smemo pozabiti, da je osebna prenosna naprava (mobilni telefon) mnogo bližje našemu telesu kot bazna postaja. Lahko bi rekli, da je kar neposredno ob telesu. Pametni telefoni so v stalni komunikacijski zvezi z najbližjo bazno postajo. Od nas je odvisno, koliko smo se pripravljeni izpostavljati tovrstnim bližnjim poljem pametnih naprav. To nam pri telefonih podaja parameter poimenovan stopnja specifične absorpcije (SAR). Vsi telefoni, ki pridejo na tržišče, so predhodno že testirani, da ne presežejo dovoljene mejne vrednosti, vendar lahko uporabnik sam izbere napravo, ki povzroča manjšo vrednost moči absorbirane v biološki snovi. Uporabnik je tudi lastnik svoje naprave in jo brez posledic lahko kadar koli izključi iz omrežja.
 
Nasveti glede čim krajšega časa uporabe mobilnega telefona sledijo iz previdnosti, ker je Mednarodna organizacija za raziskave raka (angl. International Agency for Research on Cancer – IARC) v okviru Svetovne zdravstvene organizacije leta 2011 radiofrekvenčna elektromagnetna polja uvrstila v razred 2B. V razred 2B se uvrščajo stvari, ki morda povzročajo raka in jih je treba strogo ločiti od razreda 1, kjer so stvari, ki povzročajo raka, in razreda 2A, kjer so stvari, ki verjetno povzročajo raka. Treba je ločiti med besedami morda in verjetno! Kot kaže, pa ekološka gibanja te razlike ne razumejo ali je nočejo razumeti. Avtorji zloženke so nesmiselno usmerjeni proti vsej radiofrekvenčni telekomunikacijski opremi in jo med vrsticami enačijo z nevarnostjo mikrovalovnega orožja.
 
Vsekakor pa je s stališča varnosti bolj smiselno uporabljati žične in optične povezave. Pri tem pa gre predvsem za varnost pred hekerji, ki brezžičnim povezavam najlažje prisluškujejo. Poleg tega s tem varčujemo z radijskim spektrom, ki je omejena narava dobrina. Ker je prenos informacij prek optičnega vlakna mnogo bolj energetsko varčen kot katera koli druga prenosna tehnologija, pa je to početje smiselno tudi za varovanje okolja in zmanjšanje ogljičnega odtisa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije