LOKALNE VOLITVE

Ostali brez županske plače, kaj pa zdaj?!

Podobno kot poslanci tudi nekdanji poklicni župani lahko zaprosijo za nadomestilo.
Fotografija: Nadomestilo znaša 80 odstotkov zadnje plače. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nadomestilo znaša 80 odstotkov zadnje plače. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Po lokalnih volitvah se bo moralo kar nekaj županov posloviti od svoje funkcije, s tem pa tudi od županske plače. Na državni ravni poslancem v državnem zboru (DZ), ki na volitvah nisi ponovno izvoljeni, pripada pravica do poslanskega  nadomestila, kako pa je z nekdanjimi župani? Tudi njim ne bo preveč hudo. Tisti, ki so funkcijo opravljali poklicno (v minulem mandatu je bilo takšnih 150) in jim ne bo uspelo najti druge zaposlitve, bodo lahko zaprosili za nadomestilo plače. Enako velja za poklicne podžupane.

Pravico do prejemanja nadomestila plače imajo najdlje tri mesece oziroma tako dolgo, dokler se ne zaposlijo ali upokojijo. Pripada jim nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje mesečne plače. Višina plače župana je sicer odvisna od števila prebivalcev v občini, večina pa jih prejema po dobre tri tisočake bruto.

Če ne najdejo druge službe ...

Za nadomestilo lahko funkcionarji po prenehanju funkcije zaprosijo, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati opravljanja prejšnje funkcije, nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjujejo minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Pravica do prejemanja nadomestila se lahko podaljša še za največ šest mesecev, če poklicni funkcionar v tem času izpolni pogoje za upokojitev.

Čas prejemanja nadomestila se nekdanjim funkcionarjem šteje v pokojninsko dobo, v nadomestilo pa niso vključeni stroški za prevoz in prehrano. Poklicni funkcionar po prenehanju mandata nima pravice do odpravnine, mu pa ta pripada ob upokojitvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije