ZAVAJANJE

Ne nasedajte, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije

Objavljeno 23. januar 2019 19.30 | Posodobljeno 23. januar 2019 20.54 | Piše: Ma. M.
Zveza potrošnikov opozarja na nedokazane in zavajajoče navedbe o prehranskih dopolnilih za razstrupljanje telesa.
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Tongro Images Rf
LJUBLJANA – Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh, so mikavni, a naše telo ne deluje tako, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas ter zdravo in uravnoteženo prehrano, poudarjajo.

 
Trg za prehranska dopolnila premalo nadzorovan

Oznake na prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe, so ugotovili v okviru tržnega pregleda. Po njihovi oceni je trg s prehranskimi dopolnili premalo nadzorovan, pozitivni učinki na razstrupljanje telesa za uporabljene rastlinske učinkovine pa niso dokazani oziroma jih Evropska agencija za zdravila in Evropska agencija za varno hrano še nista odobrili.
 
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Pregledali so deset različnih izdelkov. Kot ugotavljajo, jih ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju predvsem jeter ali vsega telesa. Tako na embalaži kot na spletnih straneh obljubljajo popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, boljše počutje in več energije po »tretmaju«.

 
Raziskave niso dokazale oglaševanega učinka

»Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov pegastega badlja, izvlečke iz listov artičoke, korenike kurkume, med sestavinami smo našli tudi sivko, algo klorela, spirulino in izvlečke popra, korenine regrata, golostebelnega korena, rmana, breze. Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki,« je opozorila Anja Zupan iz zveze potrošnikov.
 
Poleg učinkovin pregledani izdelki vsebujejo tudi številne dodatke, na primer različna sredstva za povečanje prostornine (koruzni dekstrini, rižev koncentrat, maltodekstrin in kalcijev fosfat). V nekaterih izdelkih je polnila celo več kot same učinkovine, v kapsulah so našli tudi različna sredstva proti sprijemanju in tudi barvila. Na izdelkih tudi ni podatkov o negativnih učinkih teh dodatkov na zdravje.
 
Po navedbah Sama Krefta, ki na ljubljanski fakulteti za farmacijo raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora, je strokovno gledano razstrupljanje proces, ki stalno poteka v našem telesu. Ta proces je neizogiben, saj smo strupom izpostavljeni že od nekdaj, tudi ko smo živeli še v neokrnjenem okolju, je še opozoril.
 
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Za dolgoročno »razstrupitev« je najpomembnejša vsakodnevna zdrava prehrana, ki ne pomeni le zelenjavnih juh in čudežnih zelenjavnih napitkov, temveč zdravo uravnoteženo prehrano. Samo sprememba prehrane, dovolj tekočine in gibanje lahko zares izboljšajo zdravje in nas »razstrupijo«, tako opominjajo pri zvezi potrošnikov.
 
Tistim, ki menijo, da potrebujejo »detox tretma«, na zvezi potrošnikov priporočajo uživanje večjih količin sadja in zelenjave.
Deli s prijatelji