Predstavitvena informacija

Ko nam avtomobil plača sladoled

Skrbno vzdrževan in pripravljen avtomobil nas bo na potovanju stal manj. Kako ga lahko sami pripravite za pot na dopust in tako prihranite za nekaj sladoledov, lahko izveste na posebni Delovi delavnici.
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Vožnja z avtomobilom je seveda za družinski proračun strošek, a z dobro pripravljenim vozilom je cenejša, kot če bi sedli za volan slabo vzdrževanega avtomobila. Zato je pred odhodom na daljšo vožnjo priporočljivo avtomobil pripraviti. Kako se tega lotimo, bodo srečne izžrebance Delove nagradne igre V poletje zapeljite brez skrbi na posebni delavnici seznanili strokovnjaki Kia centra Ljubljana. Prepričani smo, da boste s tem znanjem prihranili marsikateri evro, obenem pa bolje spoznali delovanje avtomobila. Prijavite se na spletni strani http://promo.delo.si/kia.

Pravilni tlak v pnevmatikah
Kdaj ste nazadnje preverili tlak v pnevmatikah? Nekateri sodobni avtomobili so sicer opremljeni s sistemi za nadzor, a le boljše izvedbe prikažejo tudi vrednosti tlaka v posamezni pnevmatiki. Nepravilen tlak v pnevmatiki ne le povzroča neenakomerno obrabo njene tekalne površine, ampak tudi poveča porabo goriva. Študije so pokazale, da vožnja z ustreznim tlakom v pnevmatiki prihrani okoli 3,5 odstotka goriva. Zato pred vsako daljšo vožnjo preverite, koliko zraka je v vaših pnevmatikah.

Kako to storimo? Najbolje je imeti lasten merilnik zračnega tlaka – manometer. Kupimo takšnega, ki ga lahko uporabimo na avtomobilskih in kolesarskih pnevmatikah, saj tisti na bencinskih servisih niso nujno natančni. Tlak naj bo takšen, kot ga predpisujejo navodila za uporabo vozila, meritve pa vedno opravimo pri hladnih pnevmatikah, torej pred vožnjo.

Pospravimo avtomobil
Tudi zimske pnevmatike poleti zamenjajte z letnimi, saj visoke temperature prispevajo k večji obrabi zimske avtomobilske obutve. Obenem bo z zimskimi pnevmatikami vožnja poleti dražja, saj bo poraba goriva malenkost višja, kot bi bila z letnimi.

Nepotrebna krama v prtljažnem prostoru tudi prispeva k večji porabi goriva, zato je lepo pospravljen avtomobil varčnejši. Še posebej potratna pa je vožnja z nameščenim strešnim prtljažnikom, ki prispeva k večjemu zračnemu uporu. Zato naj velja pravilo: če strešnega prtljažnika ne potrebujemo, ga pospravimo v garažo.

Uglašen motorni orkester
Gorivo bomo prihranili tudi, kadar bo avtomobilski motor pravilno nastavljen. V času fičkov in katrc so morali vozniki poznati osnove nastavljanja uplinjača in poskrbeti za uglasitev mešanice zraka in goriva. Pri sodobnih avtomobilih so to nalogo prevzeli računalniki, ki nadzirajo sistem vbrizga goriva. A to še zdaleč ne pomeni, da uglaševanje motorja ni več potrebno. Le delo tokrat zaupamo izkušenemu avtomehaniku, ki ima tudi vso potrebno računalniško opremo za nastavitve motorja.

Pa tudi sicer je redno vzdrževan avtomobil varčnejši kot tisti, ki servisno delavnico vidi le takrat, ko nas pusti na cedilu. Ne nazadnje moramo ob velikih okvarah dosti globlje seči v žep, kot bi nas stalo redno servisiranje.
 

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije