SPREMEMBE

Je vaša hiša brez fasade? Nujno preberite, kaj vas čaka

Pozivajo k načelu sorazmernosti.
Fotografija: Ste brez izolacije ali uporabnega dovoljenja za hišo? Najprej ustni opomin, nato ... FOTO: Andrej Jager
Odpri galerijo
Ste brez izolacije ali uporabnega dovoljenja za hišo? Najprej ustni opomin, nato ... FOTO: Andrej Jager

LJUBLJANA – Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je inšpektoratu za okolje in prostor izdalo obvezno navodilo za izvajanje inšpekcijskega nadzora v zvezi z začetkom uporabe enostanovanjskih stavb po 1. 6. 2018 brez fasadne izolacije in pridobljenega uporabnega dovoljenja.

Ministrstvo je inšpektorje pozvalo k izvajanju 33. člena zakona o inšpekcijskem nadzoru, a ob tem poudarilo, da morajo inšpektorji slediti načelu sorazmernosti  po katerem bo gradbena inšpekcija v primeru odkrite nepravilnosti najprej ustno opozorila na nepravilnosti ter na njihove posledice in določila ustrezen ter primeren rok za njihovo odpravo. »Priporočen bo rok za odpravo nepravilnosti v trajanju enega leta, v primeru obstoja izjemnih socialnih okoliščin, ki kažejo na to, da v tem času lastnik izvedbe fasade ne bo mogel zaključiti, pa je priporočen še daljši rok,« sporočajo z ministrstva.

Šele če nepravilnosti ne bo bodo odpravljene v odrejenem roku, bo inšpektor izrekel ukrep skladno s 84. členom gradbenega zakona, to je prepoved uporabe stavbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije