KONEC?

Bo Cerar odstopil? Odločitev že nocoj!

Po odločitvi vrhovnega sodišča o referendumu glede 2. tira se je sestala vlada.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA - Predsednik Socialnih demokratov (SD) in kmetijski minister Dejan Židan je pred sejo vlade dejal, da po težkem tednu za vlado pričakuje odločitev premierja Mira Cerarja o njeni prihodnosti vlade. Da bo moral nekdo prevzeti odgovornost za razveljavitev izida referenduma o zakonu o drugem tiru, je prepričan tudi prvak Desusa Karl Erjavec. Če bi odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum o zakonu o drugem tiru, prišla pred letom dni, bi to po njegovih besedah terjalo velike posledice za nadaljevanje dela vlade, glede na to, da smo pravzaprav pred volitvami, pa ne pričakuje, da se bo kaj posebnega zgodilo.

Želje ni bilo

Po koncu seje je Židan za novinarje povedal, da imamo vlado imamo do volitev in da na seji vlada o sodbi vrhovnega sodišča ni razpravljala. »Jaz sem pričakoval, da bo vsaj kakšna informacija o tem, kar se je ta teden dogajalo, predlagal sem celo srečanje koalicije, vendar ni bilo želje po tem. Verjetno bo več pojasnil predsednik vlade.«

Cerar se bo oglasil

Da je koalicija skupaj samo še na papirju, je jasno že nekaj časa. Koalicijski partnerji le še čakajo na parlamentarne volitve, ki bodo najverjetneje 10. junija. Ali bo odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugodilo Viliju Kovačiču in razveljavilo referendum o zakonu o drugem tiru, pospešilo konec Cerarjeve vlade? Cerar naj bi svojo odločitev sporočil ob 22. uri. Vsekakor pa po odločitvi sodišča ne namerava odstopiti minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Pred sejo vlade je dejal, da si želi, da bi bil nov referendum čim hitreje razpisan in da bo zgodba iz septembra ponovljena. Tedaj je na referendumu večina glasovala za drugi tir.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije