NAJVIŠJE STRANIŠČE

FOTO: Sramota vrh Triglava: kakajo v pisoarje, bruhajo v umivalnike

Objavljeno 20. avgust 2019 08.25 | Posodobljeno 20. avgust 2019 08.25 | Piše: Tina Horvat

Čistilka Triglavskega doma na Kredarici opozorila na sramoto. Zaradi packov bo najvišje stranišče v državi v prihodnje plačljivo.

Kakšni packi, da svojega dreka ne pobrišejo za sabo. FOTO: Slavica Čufer
KREDARICA – Namesto da bi se osebje v Triglavskem domu na Kredarici veselilo vrhunca sezone v gorah, so se skupaj z gosti konec preteklega tedna spet dušili v smeteh. Da so odpadki in stranišča tam zgoraj velik problem, opozarjajo že dolga leta, nemalokrat osvajalce Triglava že več deset metrov pod kočo pričaka zoprn smrad po človeških iztrebkih. V soboto pa je šel drek čez rob.

image
Na Kredarici bodo ukrepali. FOTO: Tina Horvat
»Dragi prijatelji Triglava, gostje in obiskovalci Kredarice! Ne vem, kako naj se vam zahvalimo za tak prizor! Takšno razdejanje in svinjarija v WC-ju sta sramotna! To je odraz vašega odnosa do sebe in do drugih … Osebje se trudi za čim bolj urejen in čist planinski dom in da bi se v njem vsakdo dobro počutil. A če že nimate odnosa do sebe, ga imejte vsaj do drugih! Marsikdo misli, da smo za to plačani! Pa se je kdo tisti moment vprašal, kako bi bilo njemu stopiti v tak WC? Verjetno ne, kaj šele, da bi ga moral počistiti … Gre tudi za prazne plastenke okoli koče, za čike, ki jih mečete po tleh, čeprav so za to namenjeni koši za odpadke,« se je glasilo sporočilo Slavice Čufer, že več let sobarice in čistilke v naši najvišji planinski postojanki, na neuradnem spletnem profilu planinskega doma na Kredarici.
 

Posrane dile


Ko na Kredarico pokličemo oskrbnika Hermana Uraniča, da bi preverili, ali je res tako hudo, nam pove, da je še hujše! Sicer gostobesedni in dobrovoljni oskrbnik koče sprva sploh nima besed za dogajanje v njihovih straniščih.

»Kaj naj rečem, tega preprosto ne razumem! Nekateri ljudje so očitno hujši od živali.

»Kaj naj rečem, tega preprosto ne razumem! Nekateri ljudje so očitno hujši od živali. Naše osebje vsako uro preverja stranišča in čisti, saj je obiskovalcev zelo veliko. A takšen prizor, na katerega je opozorila Slavica, sploh ni redek, ampak zelo pogost. Kaj vse delajo ljudje! Da takole poserješ dilo, moraš stopiti na straniščno školjko in se potem, po domače povedano, usrati. Poleg tega to delajo tudi v moške pisoarje in bruhajo v umivalnike, ko se ga napijejo, tudi tampone puščajo vsepovsod in v stranišča mečejo celo plastenke. Za plastenke in podobne odpadke smo postavili ogromno košev za smeti, ki jih pravzaprav sploh ne bi bilo treba, če bi vsakdo svoje smeti nosil v dolino,« je jezen.

Ko ga še povprašamo o kupu papirnatih brisačk v stranišču, ki je dobro viden na Slavičinih fotografijah, nam razloži, da je v vseh planinskih kočah navada, da se toaletni papir vrže v stranišče, po umivanju rok pa se vsak obriše s svojo brisačko, ki jo prinese s seboj, ali v svoja oblačila.

50 centov bo predvidoma znašalo plačilo za lulanje ali kakanje.

»Papirnatih brisačk v gorah naj ne bi bilo. A naši gostje očitno tega ne spoštujejo in prinesejo toaletni papir iz stranišča ter ga po uporabi preprosto odvržejo na tla.«
 

Drugače ne gre!


Oskrbnik se noče natančno opredeliti, ali so hujši domači ali tuji gostje, zelo odločno pa napove, da bodo od prihodnjega leta stranišča na Kredarici plačljiva. »Žal je vse skupaj prišlo tako daleč, da bomo morali zaposliti nekoga, da bo ves čas skrbel za stranišča in preverjal stanje za vsakim gostom. Prav malo mi je mar, če se bodo ljudje pritoževali, celo pričakujem, da bodo skočili v zrak. Ampak drugače ne gre! Treba jih je naučiti, da je tudi v hribih treba počistiti za sabo. Ne verjamem, da se takole obnašajo pri sebi doma,« je odločen.

Poleg plačljivega stranišča, po vsej verjetnosti bo cena znašala okoli 50 centov, je Uranič napovedal še eno novost. Zaradi izjemnih količin fekalij, kot smo že omenili, na Kredarici rado zasmrdi. Iz stranišč namreč romajo v greznico, od koder jih prečrpajo v plastične posode, ki jih nato helikopter odpelje v dolino.

24.000 litrov fekalij

Ob koncu planinske sezone se v greznici na Kredarici nabere vedno več človeških iztrebkov, ki včasih tudi zelo zaudarjajo. Pred dvema letoma so ob praznjenju greznice s helikopterjem odpeljali kar 24.000 litrov in za to plačali 22.000 evrov.

Pri tem še zoprna podrobnost – pred črpanjem morajo z grabljami odstraniti neorganske odpadke (plastenke). A od drugega leta to smrdljivo početje ne bo več potrebno, saj bodo poleg popolne obnove stranišč uredili tudi tako, da bodo fekalije iz stranišča odšle naravnost v posode in nato v helikopter. 
Deli s prijatelji