Celotna opozicija vstala in zapustila sejo (FOTO)

Zaradi postopkovnih zapletov in ob očitkih Zorčiču pri vodenju seje so poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB danes obstruirali glasovanje o drugih dveh sklepih.
Fotografija: Opozicijski poslanci so zapustili sejo. FOTO: RTV
Odpri galerijo
Opozicijski poslanci so zapustili sejo. FOTO: RTV

Državni zbor (DZ) je na izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone. Opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB z očitki glede demokratičnosti ter opozorili, da so v zakonih tudi vsebine, ki niso nujne za obvladovanje epidemije, predlogov niso podprle oz. so glasovanje o dveh sklepih celo obstruirale.

Medtem pa so zlasti v Levici danes opozarjali na demokratičnost procesa in želeli, da je na seji, na kateri so odločali o teh sklepih, omogočena razprava. Predsednik DZ Igor Zorčič je pojasnil, da je kolegij predsednika DZ tako časovnico seje soglasno potrdil. Prav tako je po njegovih navedbah zakonodajnopravna služba DZ ugotovila, da so omenjeni sklepi v skladu z ustavo in zakonom.

Volivci bodo sicer imeli v skladu z referendumsko novelo v 15 dneh po uveljavitvi zakona možnost sprožiti naknadni ustavni spor, če bodo menili, da je DZ kršil pravico do referenduma, in lahko dosegli tudi razveljavitev zakona. Za prvi sklep, torej o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu, je od navzočih 59 poslancev za glasovalo 46, proti 13 poslancev.
FOTO: Posnetek zaslona RTV
FOTO: Posnetek zaslona RTV

Preberite tudi: Presenečenje: Janša podprl Levico​


Jani Prednik iz SD se je strinjal z Luko Mescem in povedal, da se mu delovanje DZ v zadnjih tednih ne zdi demokratično in da Zorčič ni spoštoval poslovnika, zato so tudi poslanci SD sejo zapustili. Prenos je bil nato prekinjen.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije