NAPOVEDALI KAZENSKE OVADBE

Afera z mesom: ogrožali zdravje potrošnikov več kot tri mesece!

Inšpektorji obveščeni šele septembra, veterinarji pa so bili s tem seznanjeni že junija?!
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – »Podali bomo kazenske ovadbe proti vodstvu UVHVVR, ker nas ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece. Prav tako so kršili zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki zavezuje ob takih primerih nevarnosti in nedovoljenih praks takojšnje obveščanje javnosti.« Tako pišejo v izjavi za javnost, pod katero je podpisan predsednik izvršnega odbora Sindikata MKGP z organi v sestavi Boštjan Štefančič in je bila poslana v imenu inšpektorjev.

V dopisu so se obregnili ob organizacijo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer da se od zadnjih sprememb in po številnih obljubah ni spremenilo nič. »Tudi sistem UVHVVR se zgleduje po prejšnjem VURS in je zastarel, počasen in pretog, da bi zagotavljal hitro in učinkovito odzivanje ter pretok informacij na področju zagotavljanja varne hrane,« pišejo v dopisu.



Marca letos so šefa Janeza Posedija pozvali, da uredi organizacijsko vodstveno strukturo: »V vednost smo poslali ta poziv tudi kmetijski ministrici Aleksandri Pivec, ki je spoznala, da so težave in nevarnosti v takem načinu delovanja UVHVVR, kar so dokazale zadnje afere. Sodu je izbilo dno tudi ravnanje veterinarskega vodstva ob aferi s spornimi kebabi, ko inšpektorji o nevarni hrani nismo vedeli nič in so veterinarski kolegi samo vzorčili kebabe, namesto da bi na osnovi pomanjkljive dokumentacije izločali te nevarne serije kebaba iz prometa, tako kot so to storili naši kolegi na Hrvaškem že mesec prej!«

O vsebnosti prepovedanega aditiva v mesu so bili, tako pišejo, obveščeni šele 12. septembra letos, medtem ko so ga veterinarji odkrili na osnovi prijave vzorčenja že v začetku junija letos.

Dopis, namenjen javnosti. FOTO: posnetek zaslona
Dopis, namenjen javnosti. FOTO: posnetek zaslona

Dopis, namenjen javnosti. FOTO: posnetek zaslona
Dopis, namenjen javnosti. FOTO: posnetek zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije