RAZKRIVAMO RAZMERE NA IGU

Afera odrezana roka: sojetnice Juliji umivajo zobe

Objavljeno 02. september 2019 16.17 | Posodobljeno 02. september 2019 16.17 | Piše: Gordana Stojiljković

Sedem pripornic o nevzdržnih razmerah v ženskem zaporu na Igu. Med njimi Julija Adlešič, ki naj bi si zaradi odškodnine odžagala roko.

Julija Adlešič trdi, da v priporu ni deležna ustrezne oskrbe.
IG – »Pripornice smo že večkrat opozorile pristojne, da morajo biti zdrave osebe v sobah ločene od bolnih oseb, sploh tiste s prenosljivimi boleznimi, kot je hepatitis. Bivanje v takšni sobi je grozljivo. Da ne govorim o razmerah v sobi 3, v kateri je pripornica, odvisnica, okužena s hepatitisom, zaradi slabega zdravstvenega stanja in pod vplivom metadona in apaurinov pa se svojega ravnanja sploh ne zaveda. Tako bruha po tleh, zaspi v sedečem položaju, medtem ko je, glava pa ji pade v krožnik z rižem in gobami. Na stranišču vse umaže z drekom, se polula na oblazinjen stol. Ker ne zmore čistiti za seboj in skrbeti za osebno higieno, smo sopripornice prisiljene čistiti za njo,« med drugim beremo v 11 strani dolgem dopisu, ki ga je sedem podpisanih pripornic posredovalo vodstvu edinega ženskega zapora na Igu in tudi predlagalo rešitve.

Odvzem prostosti pomeni skrajni poseg v celovitost osebe in povzroča hude stiske. Ravno zato je zelo pomembno, da tudi zapori zasledujejo načelo humanosti, pravijo v upravi zaporov. A glede na dopis naj bi se na Igu dogajale stvari, ki se ne bi smele. Pristojni vse obtožbe na račun zavoda zavračajo: »Spoštovanje človekovih pravic in skrb za humano prestajanje pripora in zaporne kazni sta naši zavezi, ki ju izpolnjujemo z vso odgovornostjo in zavzetostjo.«

S šestimi so se že pogovorili

Petnajstega maja letos so zaradi domnevnih hudih kršitev znotraj jetniških zidov na direktorico zavoda Tadejo Glavica naslovile zahtevo za sestanek in grožnjo, da bodo v nasprotnem od pristojnih zahtevale nadzor glede nevzdržnih razmer in ravnanj. Med podpisnicami so Suzana Kocjančič, osumljena ugrabitve svojega otroka, Julija Adlešič, osumljena poskusa petih zavarovalniških goljufij, Vesna Trnovec, kot direktorica družbe Cratos v zadevi Marina osumljena zlorabe prostitucije, pa tudi Valentina Valič, Serdja Haliti, Gmati Henda in Tanja Mia Novović. V zavodu pojasnjujejo, da so se s podpisnicami pogovorili, razen z eno od njih, ki se kljub dvakratnemu pozivu razgovora ni udeležila.

Pa pojdimo lepo po vrsti. V zahtevi med drugim opozarjajo, da se novoprispele pripornice namešča skupaj z drugimi, ne da bi pred tem opravile zdravniški pregled, kar naj bi bilo sporno predvsem v primerih, ko imajo prenosljivo bolezen, kot je hepatitis. Poleg tega, pravijo, ni dolžnost drugih pripornic, da čistijo izločke za tistimi, ki zaradi bolezni same tega ne zmorejo.

{embed_foto_L50}506391{/embed_foto_L50»Novosprejete pripornice zdravnica pregleda najpozneje v 48 urah po sprejemu v zavod,« odgovarjajo na Igu in dodajajo, da »če je ob sprejemu podan utemeljen sum, da je pripornica telesno poškodovana, ima nalezljivo ali drugo hujšo bolezen, je pregledana takoj.« Pojasnjujejo, da zavod, gre za graščino, zaradi arhitekturnih danosti ne razpolaga z enoposteljnimi sobami, }temveč je vseh šest sob, ki so namenjene pripornicam, večposteljnih: »Ukrep izolacije osebe zaradi suma ali ugotovljene nalezljive bolezni je v sodelovanju z drugim osebjem v zavodu v pristojnosti zdravnika, ki ga določi po predpisani doktrini. V daljšem obdobju tak ukrep ni bil uveden.«

Vztraja pri nesreči

Med podpisanimi je dekle Sebastiena Abramova Julija Adlešič, ki trdi, da je šlo v primeru, ko si je s krožno žago odrezala roko, za nesrečo, v svojem zapisu pa opozarja na dvoje: da je bila v času odreditve pripora hospitalizirana v UKC Ljubljana in marca odpuščena le na podlagi nekaurnega odpustnega pisma, česar pa sodišče ni upoštevalo in jo je strpalo za zapahe. »Policisti so se zlagali, da imajo odpustno pismo, poleg tega je sodnica trdila, da bom imela na Igu 24-urno zdravstveno oskrbo in nego, vključno s fizioterapijami.« Pravi, da je že od začetka povsem brez pomoči paznikov ali medicinske sestre: »Zavodska zdravnica mi je povedala, da zavod nima dovolj kadra, da bi lahko zagotavljali popolnoma vse, zato nege tukaj ne ponujajo. V priporu sem tako povsem odvisna od pomoči sopripornic, pa naj gre za rezanje živil, nošenje hrane, umivanje in spenjanje las, umivanje zob, depilacijo, oblačenje, zapenjanje gumbov, obuvanje, čiščenje, preoblačenje postelje.« Poškodovano roko bi morala menda večkrat na dan razgibati in masirati z mastno kremo, vendar tega sama ne zmore, lečeči zdravnik pa ji je predpisal fizioterapijo petkrat na teden. »Ker fizioterapije v zavodu ne izvajajo, me vozijo v UKC, vendar le trikrat na teden, zaradi kadrovske stiske pa tudi to večkrat odpade,« pravi Adlešičeva. O tem je obvestila varuha človekovih pravic, ki zdaj obravnava njeno pritožbo. Po obisku varuha ji je zdaj ponujena pomoč medicinske sestre, a menda le pri nekaterih opravilih osebne higiene.

image
Julija Adlešič trdi, da v priporu ni deležna ustrezne oskrbe.

Direktorica se je zmotila

Pripornice so opozorile na po njihovem »zavajanje« javnosti direktorice Tadeje Glavica v oddaji Danes na Planet TV, z razlago, da je v zaporu enkrat na teden prisotna ginekologinja, čeprav je ta prisotna le štiri ure enkrat na mesec. »Pri izjavi je direktorica pomotoma navedla, da je ginekologinja v zavodu prisotna enkrat na teden namesto enkrat na mesec, vendar nikakor ne z namenom 'zavajanja' javnosti ali škodovati kateri koli od zaprtih oseb. Šlo je za napako, za katero se na tem mestu opravičujemo. Vse zaprte osebe imajo v primeru, da niso zadovoljne z zdravstveno oskrbo, možnost podati pritožbo na ZD Ljubljana Center ali se pritožiti varuhu pacientovih pravic,« pravijo v zavodu.

Podpisnice so prepričane, da so varnostne ocene dveh pravosodnih policistov pri izbiri načina vklepanja nezakonite. Zgodilo naj bi se, da je bila ena od pripornic – gre za Vesno Trnovec – na narokih ves čas vklenjena, medtem ko soobdolženi v isti zadevi, ki so priprti na Dobu, nevklenjeni. Opozarjajo tudi na pretiran nadzor na veceju, ko naj bi bila vrata med opravljanjem potrebe 90 stopinj odprta. »Vklepanje pripornice v primeru spremljanja zunaj zavoda je odrejeno na podlagi varnostne ocene, ki nikakor ni podana na podlagi samovolje pravosodnih policistov,« odgovarjajo v zavodu. Varnostna ocena je namreč ocena dejavnikov tveganja za morebiten pobeg, za zagotavljanje varnega prestajanja pripora ter zagotavljanje varnosti, reda in discipline v zavodu. 
11 strani dolgo pritožbo so napisale.
Deli s prijatelji