KOALICIJA

Cerar razkril, pod kakšnim pogojem bo SMC šel s Šarcem

Cerar se je po volitvah že dvakrat sestal s Šarcem.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Predsednik SMC Miro Cerar je po današnji seji izvršnega odbora stranke dejal, da se SMC vidi v koaliciji strank, ki se zavzemajo za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno družbo in ki jo želi oblikovati predsednik drugouvrščene na volitvah LMŠ Marjan Šarec. »Če mu uspe sestaviti stabilno koalicijo, bomo del te koalicije tudi mi.« Kot je še dejal v izjavi za medije po seji, na kateri so razpravljali o povolilnih namerah stranke, si v SMC želijo tudi, da bi v taki koaliciji lahko uresničevali programske cilje stranke in da bi se nadaljevali dobri rezultati dosedanje vlade s SMC na čelu. Cerar se je po volitvah sicer že dvakrat sestal s Šarcem, danes pa so se na skupnem pogovoru dobili tudi z Alenko Bratušek. Na srečanju so predsedniki strank po Cerarjevih navedbah preverjali, »katere so naše programske sorodnosti, da bomo videli, kakšno vlogo lahko skupaj odigramo v morebitnem oblikovanju koalicije«.

Z Janšo ne želi sodelovati

Predsednik republike Borut Pahor je že pred volitvami napovedal, da bo prvo priložnost za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, Janezu Janši, prvaku SDS, ki so ji volivci zaupali 25 poslanskih mandatov. Cerar je danes poudaril, da je SMC vedno bila stranka, ki se je znala pogovarjati in ni zavračala konstruktivnih pogovorov. A če bi do pogovora s predsednikom SDS prišlo, bi mu Cerar pojasnil stališče, ki ga je zastopal že v volilni kampanji, ko je večkrat zatrdil, da ne želi sodelovati z Janševo stranko SDS.

Cerar zagotavlja, da razkolov v stranki ni

Očitke o sporih v stranki, predvsem med sabo in Milanom Brglezom, je predsednik SMC zavrnil. »Odkar SMC obstaja, se želi prikazati, da pri nas obstajajo razkoli. Tega v SMC ni. Smo svobodomiselna stranka, imamo različna mnenja, ki jih potem uskladimo in nastopamo enotno.« Na vprašanje, ali bi v koaliciji raje videl Levico ali NSi, je odvrnil, da je prezgodaj govoriti o tem, kakšna bo nova koalicija. Ob tem je izpostavil, da morajo tisti, ki imajo odgovornost za sestavo koalicije, opraviti svoje delo. »Pri tem bo stranka SMC konstruktivno sodelovala in zastopala svoj program.« Ta proces po njegovih besedah ne bo enostaven, mora pa se končati v dobro Slovenije.

Po njegovi oceni je tudi še prezgodaj »zavzeti kakršno koli stališče« o kandidatu za predsednika DZ. Napovedal je, da se bodo intenzivni pogovori o tem pričeli prihodnji teden pred konstitutivno sejo DZ.


 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije