NUJNO STANJE

Če boste storili to, vas bo obisk urgence drago stal

Nujna medicinska pomoč je za nujne primere, zlome, zvine, poslabšanje zdravstvenega stanja.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Vladans, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Vladans, Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Ne glede na to, da plačujete obvezno in tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, boste ob obisku urgence ali nujne medicinske pomoči lahko ob nekaj deset evrov. 

Če oskrbe ne potrebujete nujno, vam bodo ponoči, ob nedeljah ali praznikih, obisk ter oskrbo zaračunali. Dvakrat zato premislite, ali se boste res odpravili k zdravniku.

Že julija smo pisali o uvedbi samoplačniških storitev na urgenci v Celju. Pretekli vikend pa je slovenski zdravstveni sistem močno razburil slovensko pevko Jadranko Juras, ki se je odpravila po zdravstveno pomoč v UKC Ljubljana, kasneje pa po pošti dobila račun. 

Premislite dvakrat

Za nenujni prvi pregled boste po ceniku, ki je javno objavljen na spletni strani Splošne bolnišnice Celje, v enoti za splošno nujno medicinsko pomoč plačali 30 evrov, za nenujni kratki obisk brez pregleda pa 15 evrov. Enako vas bo stala izdaja recepta, če ne gre za nujno izdajo. 

V zloženki Kdaj na urgenco Zdravstveni dom Ljubljana pacientom nalaga namen, kdaj naj se odpravijo urgenco. Na urgenci vas bodo oskrbeli v okviru zdravstvenega zavarovanja ob zlomu, zvinu ter poškodbah, ki zahtevajo specialistično obravnavo, ob morebitni zastrupitvi, poskrbeli bodo za oskrbo ran, za preprečitev nenadnih in usodnih poslabšanj kroničnih bolezni oziroma zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare posameznih organov ali njihovih funkcij.

Podpis izjave, da boste plačali

V t. i. urgentnih blokih oziroma enotah nujne medicinske pomoči vam bodo ob obisku dali v podpis izjavo, s katero soglašate s plačilom stroškov zdravljenja, ki jih boste v roku osmih dni poravnali kot samoplačnik. Izjavo lahko podpišete ali pa tudi ne. 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije