KORONA

Bolniških postelj že zmanjkuje

V torek rekordnih 356 odkritih okužb. Topolšica osrednja bolnišnica za covid-19?
Fotografija: Bodo sprejemali covid bolnike? FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Bodo sprejemali covid bolnike? FOTO: Špela Kuralt

V torek se je v Sloveniji zgodilo to, kar se je še pred tedni zdelo skoraj nemogoče. Novi koronavirus so namreč potrdili pri kar rekordnih 356 posameznikih. Odgovorne še posebno skrbi visok delež pozitivnih testov od skupno opravljenih tudi rekordnih 3998. Ta se zadnje tedne strmo povečuje, v torek je bil kar 8,9-odstoten (za primerjavo: v prvem, spomladanskem valu je bil najvišji delež, 5,67-odstoten, 26. marca).
Zmanjkuje nam postelj in tudi kadra, poudarja Aleš Rozman. FOTO: Jure Eržen
Zmanjkuje nam postelj in tudi kadra, poudarja Aleš Rozman. FOTO: Jure Eržen

»To stanje me zelo skrbi, ker če bi ob zdajšnjem poteku epidemije danes uvedli izjemno stroge ukrepe, ki bi krivuljo obrnili navzdol, bi ta efekt doživeli čez 10 do 14 dni. Takrat se pričakuje, da bomo potrebovali 200 bolniških postelj, ki jih še nimamo. Konec meseca, če se krivulja ne bo obrnila navzdol, pa 300,« je včeraj na to, kako vsakodnevno povečevanje števila novih okužb vpliva na proste postelje v bolnišnicah, opozoril direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

Dodal je, da so slovenske bolnišnice že presegle 70 odstotkov kapacitet, ki jih lahko namenijo oskrbi bolnikov s covidom-19, ne da bi to vplivalo na preostale dejavnosti. Zato je tudi domove starejših pozval, naj pripravijo lastne rdeče cone, saj starostnikov morda ne bo več mogoče preventivno sprejemati v bolnišnice.


»Ni edini problem to, da zmanjkuje postelj, ampak tudi kadra zmanjkuje,« je na vedno več okuženih zdravnikov in drugega medicinskega osebja še opozoril Rozman, ki se je na vse Slovence obrnil s pozivom, naj se strogo držijo zaščitnih ukrepov ter prispevajo k zaustavitvi širjenja koronavirusa. »Da boste imeli na voljo svojega kirurga na delovnem mestu takrat, ko boste morali operirati slepič, ne pa da bo v neki karanteni ali na bolniški.«

Kljub virusu velike poroke

Da bi zagotovili čim več postelj za bolnike s covidom-19, na ministrstvu za zdravje v zadnjih dneh preigravajo številne scenarije. Tako bi lahko osrednja bolnišnica za omenjene bolnike postala tudi Bolnišnica Topolšica. Rozman pravi, da se trudijo, da bi vsakega bolnika s covidom-19 še naprej hospitalizirali v najbližji bolnišnici. Tudi če bo Topolšica vzpostavljena kot osrednja za covid-19, po njegovih pojasnilih ne bo mogla biti edina, saj imajo premalo postelj.

Še vedno velja, da se ljudje največkrat okužijo na zasebnih zabavah. »Izvori okužb so zasebna druženja. Imamo informacije, da se 50-letnice in poroke še vedno prirejajo in da je na teh zabavah veliko gostov. Potem po raznih lokalih, ko se ključavnica zvečer obrne. So tudi delovne organizacije, ki slabo oziroma ne spoštujejo teh varnostnih ukrepov. Tudi pri skupni vožnji z avtomobilom v teh podjetjih, ko se na primer štirje vozijo z avtom, kar je sicer pohvalno z vidika ekologije, ni pa dobro za epidemijo,« je nanizal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.


Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je dodal: »V najbolj prizadeti regiji, na Koroškem, so se zgodile tudi poroke s 150 udeleženci. To vemo. Od tam prihajajo velike nevarnosti in ta praksa še vedno ni opuščena, in noben poziv, ki smo ga izrekli doslej, ne pade na plodna tla.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije