VIDA IN ZALA

Bolna mati in 11-letna hči v hiši groze

Vida Bukovec in 11-letna Zala životarita po samomoru moža in očeta. Razpadajočo hiško je nujno čim prej obnoviti, a s socialno pomočjo ne bo šlo.
Fotografija: Dobri ljudje so edino upanje Zale in Vide. Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Dobri ljudje so edino upanje Zale in Vide. Foto: Oste Bakal

RADMOŽANCI – Dvojezični kraj Radmožanci pri Lendavi je lepa vas, v kateri živi kakšnih 250 ljudi. Žal so med njimi tudi takšni, ki jim je sreča obrnila hrbet in se skozi življenje komajda prebijajo. Sedeminštiridesetletna Vida Judit Bukovec in njena 11-letna hčerka Zala životarita v bedi in res obupnih razmerah. Mati bi rada hčerki omogočila boljše življenje, a sama tega ne zmore, odkar si je njen mož in Zalin oče predlani vzel življenje zaradi zdravstvenih težav. Pomožna kuharica Vida je zaradi slabega zdravja brezposelna, kakor ve in zna se iz meseca v mesec pretolče s pomočjo pokojnine po možu in manjše socialne podpore, kar na mesec nanese okoli 520 evrov. Iz Centra za socialno delo Lendava dobi enkratno pomoč za nakup drv za kurjavo.
Ko si je 9. oktobra 2017 vzel življenje, je 49-letni Bojan Bukovec ženi zapustil dolgove, iz katerih se vdova nikakor ne more pobrati, zato se njena Zala ne more razveseliti nobene nove oblekice.
Brez kosmatincev bi bilo Zali še veliko težje. Foto: Oste Bakal
Brez kosmatincev bi bilo Zali še veliko težje. Foto: Oste Bakal


Vida se je že pogovarjala s predstavniki lendavske občine, da bi ji pomagali, pa je, kot sliši, tovrstnih problemov tako veliko. V blokovsko stanovanje ne želi, ker si prizadeva, da je deklica blizu svoje šole v Genterovcih. Vida in pokojni Bojan sta si hiško, v kateri živita, kupila že leta 2000. Že takrat ni bila kaj prida, danes pa je ne moremo imenovati drugače kot hiša groze.

Črna sobica

Ko vstopiš, zavonjaš vlago, plesen. Človeka spreleti srh, ko se ozre po prostoru in vidi, v kakšnih razmerah živita bolna mati in hčerka, ki se je rodila kot nedonošenček. Kopalnica, kurilnica in stranišče so skoraj v istem prostoru, kuhinja je dokaj urejena, saj je prebeljena, a za elementi se skriva žalostna resnica. V Zalini sobici je zaradi plesni vse črno, omet se lušči. Otrok v takem ne bi smel bivati, kaj šele spati!
Poleg salonitne strehe bi bilo treba zamenjati tudi vhodna vrata in pohištvo. Foto: Oste Bakal
Poleg salonitne strehe bi bilo treba zamenjati tudi vhodna vrata in pohištvo. Foto: Oste Bakal

Vida si želi, da bi Zala živela v boljših razmerah, da bi lahko brez sramu na obisk povabila svoje prijatelje. Mogoče bi imela potem več prijateljev za druženje, otroci so pač otroci, eni razumejo njeno stisko, drugi ne.
Dolgo se nista želeli izpostavljati, a je prišlo do točke, ko ne vidita več drugega izhoda. Njuno edino upanje so le še dobri ljudje.
Res so ob pomoči neznanih prijateljic Dunje Lešnik in Lidije Šijanec že oglasili gradbinci. Samostojni podjetnik, mojster Silvo Kocjančič iz Moravč, se je ponudil, da s svojimi kooperanti, poslovnimi partnerji in prijatelji brezplačno uredi streho in notranjost hiše. Kmalu bo obiskal Radmožance in si zadevo ogledal, nakar bo sklenil, kako naprej. »Zelo vesel sem, da bom lahko pomagal gospe in njeni hčerki iz Prekmurja. Obnovili bomo streho in notranjost hiše, da bi končno živeli človeka dostojno življenje!« je dejal srčni mojster.

Kurilnica je tudi kopalnica in vece.
Kurilnica je tudi kopalnica in vece.

Seveda Vida in Zala potrebujeta tudi finančno pomoč, oblačila in obutev, še kako veseli bi bili tudi prehrambnih izdelkov z daljšim rokom uporabe, tudi hrane za pse in mačke. Ko je Vida izvedela, da so se že našli dobri ljudje, ji je odleglo. Ko bi uredili kopalnico, je zavzdihnila, da se bo lahko deklica pri 11 letih končno človeško umila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije