MENJAVA

Šabedra vlada razrešila, Jušića podaljšala vedejevstvo na čelu policije

To naj bi se zgodilo na dopisni seji.
Fotografija: Aleš Šabeder. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Aleš Šabeder. FOTO: Voranc Vogel

Vlada je na dopisni seji razrešila direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleša Šabedra, ki ga je na to mesto kot vršilca dolžnosti imenovala 8. julija, poroča Delo.  Na njegovo mesto je kot vršilca dolžnosti z 28. julijem imenovala Tomaža Pliberška, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 27. januarja 2024.

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, je Pliberšek, sicer doktor znanosti s področja gradbeništva, z delovanjem ministrstev dobro seznanjen, deloval je tako na ministrstvu za obrambo kot na ministrstvu za zdravje, kjer je bil med marcem 2019 in marcem 2020 - v času ministra Šabedra - državni sekretar. Prav tako je v letu 2019 po pooblastilu tri mesece vodil direktorat za zdravstveno varstvo.

V desetletju pred delovanjem na ministrstvu je bil vodja več projektov ter nadzornik več gradbenih investicij.

Šabeder je bil sicer prvi direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki ga je nedolgo po nastopu mandata lani ustanovil nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ta je maja lani na predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo napovedal, da bo urad zametek načrtovane nove neodvisne agencije za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu.

Vlada podaljšala vedejevstvo Jušića na čelu policije

Ker postopek javnega natečaja še ni končan, je vlada za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije ponovno imenovala Senada Jušića, in sicer od 24. avgusta do imenovanja novega generalnega direktorja policije, vendar največ za šest mesecev, najdlje do 23. februarja 2024, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Jušić je bil za v. d. generalnega direktorja policije imenovan 23. februarja letos, potem ko je vlada razrešila njegovega predhodnika na mestu v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Stekel je poseben javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije, ki se je končal v začetku junija. Za položaj naj bi se po poročanju medijev prijavila tako Jušić kot Lindav.

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta naj bi preverila, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo natečajne pogoje, nato pa še njihovo primernost za razpisani položaj v skladu s standardi strokovne usposobljenosti.

Ko bo komisija zaključila z delom, bo ministru za notranje zadeve sporočila seznam primernih kandidatov, generalnega direktorja policije pa nato na predlog pristojnega ministra imenuje vlada.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije