Bivši naborniki dobili novce

Možje, ki so pred 40 leti služili v Zadru, se srečajo vsako leto. Na Gorenjskem so si ogledali domačijo Ignacija Borštnika.
Fotografija: Z zapravljivčkoma so se odpravili na ogled znamenitosti v občini Cerklje.
Odpri galerijo
Z zapravljivčkoma so se odpravili na ogled znamenitosti v občini Cerklje.

Minulo soboto so se v Cerkljah na Gorenjskem tradicionalno srečali fantje iz različnih krajev Slovenije, ki so pred 40 leti služili vojaški rok v Zadru. Skupina petih mož se srečuje že več let sredi maja, snidenje vsako leto priredijo v drugem kraju, je povedal organizator letošnjega dogodka Jure Bobnar iz Cerkelj. V Cerkljah na Gorenjskem so si najprej ogledali rojstno hišo režiserja, pisatelja, pedagoga in gledališkega igralca ter utemeljitelja sodobnega slovenskega poklicnega gledališča Ignacija Borštnika. To je bil prvi obisk katere skupine po preklicani epidemiji.
V Cerkljah so si kot prvi po epidemiji ogledali Borštnikovo domačijo. Dobrodošlico jim je izrekel oskrbnik domačije Dane Novak.
V Cerkljah so si kot prvi po epidemiji ogledali Borštnikovo domačijo. Dobrodošlico jim je izrekel oskrbnik domačije Dane Novak.

Sprejel jih je in jim zaželel dobrodošlico skrbnik domačije Dane Novak: predstavil je Borštnikovo ustvarjanje in njegova dela ter jih popeljal po urejeni domačiji. Med drugim so si ogledali Borštnikovo kovačijo, kjer je Dane za vsakega udeleženca izdelal Borštnikov spominski kovanec z napisom Nace.
 

Prihodnjič v Novo Gorico


Ogledali so si tudi trto z mariborskega Lenta, ki so jo leta 2018 posadili na vrtu Borštnikove domačije in lepo raste. Kot je povedal Bobnar, se je v Borštnikovi hiši 20. avgusta 1919 rodil njegov stric Ivo Miklavčič, ki bo letos dopolnil 101 leto. V Borštnikovi hiši je skupaj s starši živel dve leti po prvi svetovni vojni. Lani, ob slovesnem praznovanju stoletnice, mu je Novak podaril ključ rojstne hiše, da lahko vanjo vstopi, kadar mu poželi srce.
Ogledali so si tudi Borštnikovo kovačijo, kjer kujejo spominske kovance. FOTOGRAFIJE: Janz Kuhar
Ogledali so si tudi Borštnikovo kovačijo, kjer kujejo spominske kovance. FOTOGRAFIJE: Janz Kuhar

Nato so se odpravili do spominskega parka pomembnih cerkljanskih mož ter do Osnovne šole Davorina Jenka, športne dvorane in Kulturnega hrama Ignacija Borštnika. Pred šolo sta jih čakali konjski vpregi z zapravljivčkoma, da so se udeleženci odpeljali na ogled številnih znamenitosti v občini Cerklje na Gorenjskem. Peljali so se mimo znanega hotela Jezeršek na Zgornjem Brniku, skozi vasi Zalog, Poženik in Grad do velesovske župnijske cerkve, skozi vas Trata v Adergas, kjer jih je pozdravil župan Franc Čebulj. Vožnjo so nadaljevali do kavarne, ki stoji tik ob Gradu Strmol. Prihodnje leto se bodo srečali v Novi Gorici.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije