KDAJ BO KONEC?

Beovićeva o vrhuncu petega vala: Zdaj je čas, ko moramo stisniti zobe

Povedala je, kdaj lahko pričakujemo upad števila okužb.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Po besedah predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović bi upad petega vala epidemije covida 19 lahko okvirno pričakovali v sredini februarja. Kot je dejala za medije, je treba ločiti med bolniki, ki so v bolnišnice sprejeti zaradi covida 19, in bolniki, ki so hospitalizirani zaradi drugih bolezni, ob tem pa okuženi s koronavirusom.

image_alt
Bo končno konec pandemije? To sporoča direktor Svetovne zdravstvene organizacije

Število covidnih bolnikov v bolnišnicah se po besedah Beovićeve v Sloveniji dviga komaj opazno. Kot je pojasnila, gre pri dnevnih podatkih o številu covidnih bolnikov »morda za nekakšno valovanje, ne pa povečanje«. Oddelke intenzivne terapije pa počasi zapuščajo osebe, ki so se okužile še s koronavirusno različico delta.

Najprej se okužijo mlajši, nato starejši

Beovićeva pravi, da so doslej valovi epidemije praviloma potekali tako, da so se naprej okužili mlajši, nato pa starejši. Slednji so nato čez čas potrebovali bolnišnično zdravljenje, še nekaj dni pozneje pa nekateri od njih intenzivno zdravljenje. Če bo pri nas tako potekal tudi peti val, pa da ni znano. Izkušnje evropskih držav, ki so se z različico omikron spoprijele pred Slovenijo, kažejo, da so v bolnišnico sprejemali bolnike s covidom 19, ne zaradi tega, število bolnikov na oddelkih intenzivne nege pa se skorajda ni spreminjalo.

Upa, da ne bomo imeli še kakšnega hujšega vala

Ob tem je Beovićeva omenila razlike med Slovenijo in nekaterimi zahodnoevropskimi državami v precepljenosti ranljive populacije: »Upam, da se ta razlika ne bo izkazala na način, da bi mi vendarle imeli še kak hujši val.« Če do takega scenarija vendarle ne bo prišlo, napoveduje, da se bo peti val začel umirjati sredi februarja. »Zdaj je čas, ko se splača stisniti zobe.«

Umrlih bolnikov znova nekoliko več

Beovićeva je komentirala tudi nekoliko višje številke umrlih covidnih bolnikov v zadnjih dneh. Gre za bolnike, ki so se pred tedni okužili s takrat še prevladujočo različico delta. Zdravljenje na navadnih in intenzivnih covidnih oddelkih v povprečju traja 14 dni, zato po njenem do tragičnih razpletov prihaja v teh dneh. Vsem v gospodarstvu svetuje, naj delo organizirajo v več ločenih 'mehurčkih', a se zaveda, da je zaradi pomanjkanja kadra to verjetno težko izvedljivo. Zaposlenim sicer svetuje čim manj stikov na delovnem mestu.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas