Babice s skafandri: rodili že dve nosečnici, ki sta okuženi s koronavirusom

V teh dneh se pripravljajo na že tretji tak porod. 
Fotografija: Porodnišnica Ljubljana je pripravljena na nosečnice, ki so okužene s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Porodnišnica Ljubljana je pripravljena na nosečnice, ki so okužene s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik

V petek in torek so v ljubljanski porodnišnici izvedli dva poroda, pri katerih sta bili bolnici okuženi z novim koronavirusom. V vodstvu porodnišnice so po poročanju Siola potrdili, da se pripravljajo že na tretjega, ki bo prav teh dneh. 

V porodnišnici so se za porode nosečnic, ki so okužene, posebej pripravili. Mirjam Drušković, ki je sodelovala pri enem izmed teh porodov, je povedala, da imajo pripravljene tri posebne sobe z zaščitno opremo, ki naj bi zmanjševala in preprečevala prenos okužbe po porodnišnici, ter tudi sete zaščitne opreme za osebje, ki sodeluje pri takšnem porodu. 
Porodnišnica Ljubljana je pripravljena na nosečnice, ki so okužene s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik
Porodnišnica Ljubljana je pripravljena na nosečnice, ki so okužene s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik


Poudarila je, da je tak porod izjemno zahtevno delo tudi za babico. Pri prvem porodu so morali babico po dveh urah menjati, za drugi porod pa jim je infekcijska klinika posodila skafander, ki je omogočil babici, da je bila ves čas prisotna pri porodu. Potreben je tudi poseben nadzor nad porodnico, potrebujejo nadzor dihanja in krvnega tlaka, poleg tega pa morajo nadzirati tudi plod. 

Vsi se počutijo dobro


V ljubljanski porodnišnici je protokol trenutno tak, da vsaka porodnica ob prihodu dobi zaščitno masko, ki jo mora med porodom tudi nositi. Večkrat jo tudi menjajo. Mamica lahko doji z zaščitno masko, dobi pa tudi vsa navodila o razkuževanju rok. Navodila so, da otrok trenutno še ne testirajo, če pa bi se izkazalo, da otrok ima simptome, bi ravnali v skladu z navodili. 

Druškovićeva je še povedala, da se obe mamici in otroka počutijo dobro. Prva mamica je v nedeljo že odšla domov, druga je še vedno v porodnišnici in se prav tako počuti dobro. 

Poročajo še, da ni nujno, da se okužba prenese na otroka in da imata lahko mama in otrok povsem običajen stik. Prvih 72 ur pa ima otrok v sebi še toliko materinih protiteles, da je zaščiten pred okužbo.

Preberite še osebno izkušnjo mlade Slovenke, ki je rodila v prvih dneh izolacije in je morala na porod brez spremstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije