GLASBA

110 citer je odmevalo po Domžalah

Glasbeniki so se razkropili po središču mesta in zaigrali pred lokali in trgovinami.
Fotografija: Del skupine Citre za dušo in srce iz Nove Gorice igra na akordične citre. FOTO: Primož Hieng
 
Odpri galerijo
Del skupine Citre za dušo in srce iz Nove Gorice igra na akordične citre. FOTO: Primož Hieng  

Pred dnevi so po središču Domžal odmevali zvoki citer, glasbila, ki ga imajo Slovenci zelo radi. Lansko prvo srečanje, ki je preseglo vsa pričakovanja, je organizatorje spodbudilo, da prireditev S citrami po Domžalah postane tradicionalna.

Občina Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje Lipa in citrarska skupina Notice, ki so pripravili vseslovensko srečanje citrarjev, so k sodelovanju povabili posameznike in skupine, ki igrajo na ta ljudski inštrument. Citrarji so se najprej zbrali na tržnem prostoru, kjer so zapele in zaplesale članice plesne skupine Češminke. Nastopil je še Slovenski citrarski kvartet pod vodstvom prof. Petra Napreta, ki je tudi napovedal citranje po Domžalah.

»Na letošnjem dogodku je sodelovalo 110 citrark in citrarjev, ki so v Domžale prišli iz vse Slovenije,« je povedal Marjan Ravnikar. »V našem društvu Lipa imamo precej močno zasedbo citrarjev, približno 30 jih je. Vse šolsko leto se udeležujejo krožkov, kjer vadijo za svoje nastope, ki jih ni malo. Veseli smo, da smo še pred dežjem s skupinskim igranjem prireditev uspešno pripeljali do konca. Upam, da je tokratno srečanje koga tudi vzpodbudilo, da se nam bo pridružil pri učenju citer in v nadaljevanju seveda na nastopih.«

Janja Brlec je profesorica citer. FOTO: Primož Hieng
Janja Brlec je profesorica citer. FOTO: Primož Hieng

Vse do 12. ure, ko so se vrnili na tržni prostor, so se glasbeniki in skupine razkropili na značilne točke po središču Domžal, igrali pa so pred znanimi gostinskimi lokali, trgovinami in drugje, med drugim tudi v Domu upokojencev Domžale. Ko se je zbralo 110 citrarjev in citrark in še preden je začelo deževati, so pod vodstvom prof. Petra Napreta vsi skupaj zaigrali nekaj znanih skladb, ob katerih so obiskovalci celo zapeli.

Citre počasi spet pridobivajo staro veljavo. V Sloveniji deluje že 28 glasbenih šol, v katerih poučujejo igranje. Zdaj postajajo glasbilo za zahtevnejše klasične skladbe. Citrarka Boža Bauer, pobudnica citrarskega praznika v Domžalah, je povedala, da želijo s tovrstnimi koncerti in predstavitvijo vzbuditi pri mladih zanimanje za to glasbilo: »V zadnjih letih se je na širšem območju Domžal veliko občanov, predvsem pa občank, odločilo za igranje citer. Posebnost glasbenikov na citrah je v tem, da se v skupine vključujejo mladi in starejši. Za ljubitelje tega inštrumenta ni starostnih omejitev.«

Zapele in zaplesale so članice skupine Češminke.
Zapele in zaplesale so članice skupine Češminke.

Obiskovalce uličnih nastopov je v sobotnem dopoldnevu še posebno razveselila Janja Brlec iz Sedraža nad Laškim, članica Slovenskega citrarskega kvarteta. Je profesorica citer in magistrica glasbene umetnosti, poučuje pa na Glasbeni šoli Laško - Radeče. V kvartetu igra altovske in diskantne citre, je pa naša največkrat nagrajena citrarka. Znana je tudi po nastopu v oddaji Slovenija ima talent. Ob igranju tudi zelo lepo poje, kar je dokazala na nastopu v Domžalah.

Da se za bodoči rod dobrih in uspešnih citrarjev ne smemo bati, so dokazali učenci Glasbene šole Moste - Polje, prav tako šolarji, ki obiskujejo Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega v Velenju. Bodoči rod slovenskih citrarjev v obeh šolah poučuje prof. Peter Napret, ki je akademski glasbenik, profesor violine in citrar. Poleg tega vodi Citrarsko skupino Notice pri društvu Lipa Domžale in Citrarsko bando v Ihanu. Njegovo življenje je torej zelo povezano s tem glasbilom, saj je tudi predsednik Citrarskega društva Slovenije in strokovni vodja prireditve S citrami po Domžalah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije