VOLITVE ZA ŽUPANA

10 vprašanj kandidatom za župana Mestne občine Krško: to so njihovi odgovori

V Mestni občini Krško se za županski stol poteguje šest kandidatov: Iztok Starc, Janja Starc, Jože Olovec, Aleš Zorko, Janez Kerin in Dušan Šiško. Objavljamo odgovore štirih kandidatov, saj jih od dveh do objave članka nismo prejeli.
Fotografija: Nuklearna elektrarna Krško je zagotovo eden bolj prepoznavnih objektov v Mestni občini Krško. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nuklearna elektrarna Krško je zagotovo eden bolj prepoznavnih objektov v Mestni občini Krško. FOTO: Jure Eržen, Delo

V Mestni občini Krško se za župansko mesto poteguje šest kandidatov: Iztok Starc, Janja Starc, Jože Olovec, Aleš Zorko, Janez Kerin in Dušan Šiško (aktualni župan Miran Stanko ne kandidira). Vsem smo poslali istih 10 vprašanj, njihove odgovore pa navajamo spodaj (odgovorov Olovca in Šiška do objave članka nismo prejeli, zato jih spodaj ne boste našli).

Kaj imate v svojem mestu najraje?

Iztok Starc
Mestni park s Kapucinskim samostanom in knjižnico.

Janja Starc
Najraje imam svoj dom.

Aleš Zorko
Bližino hribov.

Janez Kerin
V mestu imamo najraje preproste in odkrite ljudi ter zapuščino, ki so nam jo ustvarili naši predniki. Naselja, kraji in samo mesto Krško, ki po novem skupaj tvorijo Mestno občino Krško, imajo bogato zgodovino.

Kaj v svojem mestu najbolj pogrešate?

Iztok Starc
Varnejših in še več kolesarskih povezav, privlačnejšo območje ob reki Savi. Predvsem bi si želel, da bi Savska nabrežja lahko izkoristili za prosti čas in rekreacijo. 

Janja Starc
Ne vem, ali kaj pogrešam, edino morda bazen (notranji in zunanji).

Aleš Zorko
Več zabave.

Janez Kerin
Najbolj pogrešam več druženja med ljudmi, da bi srečeval več mladih na ulici. Skoraj polovica naših občanov namreč dnevno migrira na delo v druge kraje, občine. In ob današnjem tempu življenja naše ulice v popoldanskih urah ostajajo prazne.

Vas lahko prosim za tri namige za naše bralce, kaj naj si na vikend izletu v vašem mestu pogledajo – vaš osebni izbor, če mogoče, ne ravno splošnih znamenitosti?

Iztok Starc
V samem mestnem jedru bi bil gotovo zelo zanimiv ogled baročne Kapucinske knjižnice, ki je v Kapucinskem samostanu v starem jedru mesta.

Zanimiva bi bila tudi Rajhenburška parna pekarna, kjer je med letoma 1939 in 1980 delovala priljubljena parna pekarna z dvema pečema in je s posebno tehnologijo že v tistem času pekla kruh, ki se ni drobil. Oskrbovala je okoliške kraje z odličnim kruhom in pecivom.

Vredna ogleda je tudi Peninoteka v Gradu Rajhenburg, v kateri je moč poskusiti najboljše in nagrajene penine iz regije Posavje. Nahaja se v grajski kleti gradu Rajhenburg. 

Prav gotovo pa je skozi vse leto vredno obiskati Bohorske slapove, to so biseri neokrnjene narave s čudovitimi razgledi, redkimi vrstami rastlin in živali. Na Bohor se lahko podate tudi s kolesom.

Janja Starc
Trije namigi za vikend izlet: obisk kapucinske knjižnice (Valvasorjeva knjižnica Krško) in/ali Mestnega muzeja Krško; obisk interaktivnega centra energetike in energije – Svet energije https://www.svet-energije.si/; kosilo/večerja v eni izmed odličnih lokalnih gostiln.

Aleš Zorko
S kolesom po Trapistovski poti na Grmado, po gozdni poti do ribnika in v lokalni bar na pivo (da ne delam reklame).

Janez Kerin
Mestna občina Krško ima čudovito naravo, pohodniške poti, reke, potoke … Imamo številna krajevna in mestno jedro, skratka imamo kaj pokazati. Osebno sem ljubiteljski kolesar, zato bi bil moj izbor prilagojen kolesarjem, za katere imamo čudovite kolesarske trase, prek katerih spoznajo našo naravo in v vinogradih vidijo rezultate pridnih rok naših vinogradnikov. Imamo tudi pragozd, tako da, kdor si želi preživeti vikend v naši občini, ima širok nabor možnosti.

Kaj bo vaša prva poteza, če boste po 20. 11. 2022 zasedli župansko funkcijo?

Iztok Starc
Opravil bom primopredajo poslov z aktualnim županom in imenoval strateško skupino za JEK-2, da bi se kot lokalna skupnost čim bolje pripravili na izzive prihodnosti, ki so pred nami v zvezi s predvidenim umeščanjem in izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne.

Janja Starc
Prva konkretnejša poteza bi bila pospešitev sprejemanja OPN (občinski prostorski načrt), na katerega občani že predolgo čakamo (verjetno pa bi se najprej sestala z novimi sodelavci, občinsko upravo, občinskimi svetniki, da občino približamo občanom).

Aleš Zorko
Pogovor s sodelavci.

Janez Kerin
Kot župan Mestne občine Krško se bom najprej pogovoril z vsemi novimi sodelavkami in sodelavci, za katere sem prepričan, da so dobra in strokovna ekipa. Ljudje so naša največja vrednota, zato je komunikacija z njimi zelo pomembna. Prevzel bom vodenje velike in bogate občine, ki pa ima še zelo velik in širok potencial napredka. A vsak dober gospodar najprej pregleda in se seznani s trenutnim stanjem, preden načrtuje konkretne aktivnosti. Slika o trenutnem stanju mi bo omogočila, da bom lahko določil prednostna opravila, ki se jih bomo najprej lotili. Odlašanje nujnih in pred leti že potrjenih projektov ne bo moj način županovanja, zato bom ob rednih obveznostih tudi skrbel za izvajanje aktivnosti na projektih, ki imajo v občinskih razvojnih programih najdaljši 'staž' neizpolnitve.

Kako ste spoznali ljubezen svojega življenja?

Iztok Starc
/

Janja Starc
V kulturi (pevski zbor).

Aleš Zorko
Dolga in zanimiva zgodba …

Janez Kerin
Na malce nenavaden način, na cesti v domačem kraju na poti v takrat krajevno trgovino.

Kaj ste kot otrok mislili, da boste po poklicu?

Iztok Starc
Gasilec.

Janja Starc
Želja o poklicih je bilo veliko in so se spreminjali, in sicer od trgovke v trgovini s šolskimi potrebščinami (vsak nakup novih šolskih potrebščin je bil zame praznik) in seveda s sladkarijami, do učiteljice, pravnice, slikarke, igralke …

Aleš Zorko
Kirurg.

Janez Kerin
Že kot otrok sem si želel nositi uniformo. Moje otroške želje so se mi uresničile sicer malce kasneje.

Imate kakšnega domačega ljubljenčka? Če ja, katere in koliko?

Iztok Starc
Trenutno nimam nobenega domačega ljubljenčka.

Janja Starc
Imam psa in mačka, tu pa tam se najde tudi kakšen pajek.

Aleš Zorko
Psičko Lili.

Janez Kerin
Imam psa, velikega švicarskega planšarja. Z njim grem vsak dan na vsaj en daljši sprehod. To je zame način sprostitve po dolgem delovniku.

Imate raje viki kremo ali nutelo?

Iztok Starc
Domača marmelada.

Janja Starc
Viki krema je zakon, sploh bela.

Aleš Zorko
Marmelado.

Janez Kerin
Če imam na voljo eno izmed gornjih razvajanj, bi si raje privoščil viki kremo.

Nam lahko zaupate šalo, ki vas je v zadnjem času najbolj nasmejala?

Iztok Starc
V knjigarno vstopi moški in reče prodajalki: »Prosim, rad bi knjigo z naslovom Moški, gospodar v hiši.« Prodajalka ga pogleda in reče: »Poglejte zgoraj. Znanstveno fantastiko prodajamo v prvem nadstropju.«

Janja Starc
Šala, večino jih takoj pozabim, vendar spomnim se tiste, ki govori o energetski krizi in varčevanju z energenti (primerna temperatura v stanovanjih, ki naj bi bila do 20 stopinj) in jezo Gorenjcev, da bodo morali dodatno ogrevati stanovanja.

Aleš Zorko
Sem bančnik: pride ropar v banko s pištolo in zahteva denar. Blagajničarka: »Gospod, tega pa res ne morete delati.« Ropar: »Saj ste vi prvi začeli.«

Janez Kerin
Rad se pošalim, še najraje na svoj račun. Zadnjič, ko sem se iskreno nasmejal, je bilo, ko sem prijateljico iz Primorske, ki sicer vedno reče ob slovesu 'čav' v razgovoru pripeljal tako daleč, da se je od mene poslovila z besedo 'bok', kar je značilen pozdrav za naše kraje.

Kdo je vaš vzornik in zakaj?

Iztok Starc
Ivo Boscarol, ker je eden najuspešnejših in prodornih slovenskih podjetnikov, s trdnim in neomajnim značajem, ki je z največjo donacijo v sodobni zgodovini Sloveniji lahko v ponos in navdih nam vsem, predvsem pa tistim, ki imajo zaradi svojega uspeha veliko več, kot sami potrebujejo.

Janja Starc
Imena ne bom izpostavljala, ker jih je več. To so uspešni podjetniki, ker so iz nič naredili uspešno podjetje in ravno ti bi bili lahko ponos nam, naši skupnosti, državi. Resda niso tako popularni kot npr. športniki, pa vseeno morali bi biti tudi oni 'popularni'.

Aleš Zorko
Moja starša, ker sta me naučila kaj je v življenju pomembno.

Janez Kerin
V zasebnem življenju je moj vzornik zagotovo moj pokojni oče, ki mi je naučil osnovnih vrednot življenja, med katere kot najosnovnejše štejem spoštovanje drugih in poštenost, v političnem življenju pa državnik in politik Janez Drnovšek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije